De emotionele stress en spanning loopt bij veel ex-verslaafden nu hoog op en verhoogt het risico op een terugval.
De emotionele stress en spanning loopt bij veel ex-verslaafden nu hoog op en verhoogt het risico op een terugval. (Foto: Pixabay)

Verslavingszorg in het nauw

REGIO - De uitbraak van het coronavirus heeft het normale leven grotendeels lam gelegd. Ook afkickklinieken en behandelcentra voor mensen met verslavingsproblematiek ondervinden grote hinder. Enkele klinieken in het buitenland hebben hun deuren al moeten sluiten en behandelingen moeten opschorten. "Het is een ingewikkelde situatie met grote gevolgen voor kwetsbare personen", aldus Jeroen Neef van online verslavingsplatform AfkickkliniekInfo.nl.


Het RIVM en de overheid benadrukken dat de geestelijke gezondheidszorg, inclusief verslavingszorg, essentieel is: "De continuïteit van zorg voor mensen met een acute zorgvraag is belangrijk en moet zoveel mogelijk doorgang vinden." Een rondgang langs behandelcentra door het online platform AfkickkliniekInfo.nl, laat zien dat het overgrote deel van de instellingen en organisaties in de verslavingszorg, zo goed en zo kwaad als het kan, gehoor geven aan deze oproep.


Intakes gaan zoveel mogelijk door via beeldbellen op afstand en poliklinische en ambulante behandelingen worden omgezet in online behandelprogramma's.

Kijk voor nieuwe informatie op www.afkickkliniekinfo.nl/coronamaatregelen.