Ombuigingen richting begroting 2021

REGIO - Gemeente Opmeer staat aan de vooravond van een nieuwe ombuigingsronde. Oorzaken zijn onder meer een verhoging in de kosten voor het Sociaal Domein (Jeugdwet, Wmo en de Participatiewet) zoals dat ook in andere gemeenten plaatsvindt en het niet kunnen realiseren van alle ombuigingen.

In totaal gaat het om een tekort van 1.2 miljoen euro voor de begroting van 2020. Voor begroting 2021 verwacht de gemeente een tekort van 1.4 miljoen euro. Het college weet nog niet wat de gevolgen van corona zijn voor de begroting. Het college werkt aan het sluitend maken van de begroting.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan ouderen en zieken. De verwachting was destijds dat de kosten zouden toenemen. In Opmeer zijn de tarieven voor jeugdzorg en de duur en zwaarte van de hulpverleningstrajecten gestegen. De vraag naar Wmo-voorzieningen is ook toegenomen, onder andere door vergrijzing.

De Kadernota 2020 maakt de noodzaak tot een ombuigingsoperatie van 1.4 miljoen euro duidelijk. Het tekort van de gemeente bestaat namelijk uit verplichte uitgaven waar ze niet omheen kunnen. Dat betekent dat zij keuzes moet maken in het verlagen van de uitgaven en/of verhogen van de inkomsten.

Ombuigingen

Het college besloot hierdoor om conform raadsbrief meerdere richtinggevende ombuigingen voor te stellen aan de gemeenteraad en wil de uitgaven verkleinen en de inkomsten vergroten. Het college stelt voor om vanaf 2021 de kosten van het Sociaal Domein te verlagen met 300.000 euro. Een nadere analyse geeft meer duidelijkheid over de gevolgen van deze kostenverlaging. Daarnaast wordt voorgesteld om de OZB te verhogen met 30%. En ondanks dat de uitkomsten van de Meicirculaire nog niet bekend zijn, verwacht het college daarmee een positieve meevaller. Tenslotte stelt het college voor om de niet gehonoreerde ombuigingen begroting 2020 opnieuw te behandelen, om deze mogelijk alsnog tot uitvoering te brengen. Daarnaast wordt nog naar een alternatieve ombuiging gekeken. Het proces van de ombuigingen vindt plaats tot aan de begroting. Bij de behandeling van de Kadernota 2020 worden de raadsfracties gevraagd richting te geven aan de voorgestelde ombuigingen.

Het college heeft de gemeenteraad via een raadsinformatiebrief op de hoogte gesteld over het proces en de denkrichtingen voor de ombuigingen. De Kadernota 2020 en de ombuigingen worden behandeld tijdens de raadsvergadering van 2 juli 2020. De gemeenteraad beslist uiteindelijk welke voorstellen worden uitgevoerd. De actuele vergaderkalender van de gemeenteraad staat op www.gemeenteraadopmeer.nl.