Als je gaat varen, neem je waarschijnlijk als eerste een goed gevulde picknickmand/koelbox met eten en drinken mee.
Als je gaat varen, neem je waarschijnlijk als eerste een goed gevulde picknickmand/koelbox met eten en drinken mee. (Foto: aangeleverd)

Meenemen op het water: een goed humeur

“Vergeet vooral geen rietje. Probeer maar eens als je op snelheid ligt een slok van je rosé uit je wijnglas te nemen”, opent Liesbeth. De watersportliefhebster uit Purmerend is de trotse bezitter van een zwarte met teak ingelegde Oudhuyzer 720, waarmee ze er als het even kan elk weekend op uittrekt.

De ervaren ‘sloepkapitein’ gaat nooit onvoorbereid het water op. “Wat je meeneemt is natuurlijk afhankelijk van je plannen, maar een paar zaken zijn naast een rietje écht onontbeerlijk. Natuurlijk een goed humeur om mee te beginnen”, lacht ze.

Badpak

“Draag schoenen met witte zolen. Want van zwarte zolen krijgt de boot vlekjes en plekjes en daar zit de gemiddelde booteigenaar niet op te wachten. En draag een badpak, omdat je daar dan heel makkelijk even een broekje overheen kunt doen en dan ben je meteen een beetje gekleed.”

Zonnebril

Verder adviseert Liesbeth voor een tas die tegen een spat water kan. “Want als je een boot hebt die wel wat sneller kan, gaat er geheid een drupje water over je heen komen. En daar zit een mooie leren tas niet op te wachten. Een ander must is een zonnebril, veel zonnebrand, iets om over je schouders te slaan een petje in plaats van een hoed die gemakkelijk afwaait.”

Goed humeur

Als je een boot gaat huren, dan neem je waarschijnlijk als eerste een goed gevulde picknickmand/koelbox met eten en drinken mee en daarna de rest. Onontbeerlijk zijn volgens Liesbeth voldoende leesvoer, een puzzelboekje en muziek. “De meeste boten hebben wel een radio aan boord, maar het is ook leuk om in Spotify of Deezer een eigen (offline) playlist te maken op je telefoon en te genieten van je eigen geselecteerde muziek; via oortjes of een speaker.”


Tot slot onmisbaar? “Labello voor de lippen en ik neem altijd een verrekijker mee. En nogmaals: vergeet dat goede humeur niet.”