Watermusic brengt kinderen samen
Watermusic brengt kinderen samen (Foto: Karin van Berkel)

Kinderorkest Watermusic speelt de sterren van de hemel

PURMEREND - Tot nog maar heel kort geleden had Julia (8 jaar) nog nooit een muziekles gehad. En toch stond ze medio december al op het podium in de Taborkerk om samen met haar mede-orkestleden een kerstconcert te geven.

Op haar school volgde Julia afgelopen september een muziekles van Muziekschool Waterland. In die les werd ook verteld over een nieuw project: Watermusic. Het idee achter Watermusic is kinderen en ouders met verschillende achtergronden samen te brengen door middel van muziek. Leerlingen van OBS Wheermolen, 't Prisma, 't Carrousel en De Klim-Op uit de wijken Overwhere en Wheermolen doen mee aan dit bijzondere project van Muziekschool Waterland.

Nieuwe vrienden

Julia en haar broer Noa (9 jaar) zijn twee van de 63 deelnemers aan Watermusic. Noa had op zijn vorige school al wel eens klarinetles gevolgd. Julia nog niet. Toen ze over Watermusic hoorden, wilden ze allebei meteen meedoen. Julia koos voor de klarinet. Noa stapte over naar de trombone. Moeilijk vindt hij dat niet, maar ook niet makkelijk. Op de vraag wat ze het leukste vinden aan Watermusic, antwoorden ze allebei: samen muziek en veel lol maken. En dat doen ze samen met hun nieuwe vrienden van het orkest. Veel van de kinderen die zich voor Watermusic hebben opgegeven, hadden nog nooit eerder muziek gespeeld of zelfs een instrument van dichtbij gezien. Door zich op te geven voor Watermusic, krijgen ze nu na schooltijd één keer per week instrumentale les en repeteren ze ook één keer per week in het orkest of zingen ze in het koor.

"Het is ontzettend mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn", vertelt Michael Hesselink, artistiek manager van Muziekschool Waterland. " Zelfs als ze ziek zijn, willen de kinderen geen les missen. En ouders zijn minstens zo betrokken. Ze ondersteunen het project door vrijwillig te helpen met bijvoorbeeld klaarzetten van stoelen en inschenken van drinken".

Met zijn allen werkten de Watermusic-kinderen afgelopen weken aan verschillende muziekstukken. Vanavond brachten ze deze vol verve (en met de nodige zenuwen) ten gehore in de Taborkerk in Purmerend. Voor een publiek van trotse ouders, familieleden en vrienden.

Enorme inzet

"Het is bijzonder om te zien hoeveel de kinderen in zo'n korte tijd hebben geleerd. Met hun enorme inzet en goede samenwerking hebben ze vanavond toch maar mooi een echt Kerstconcert gegeven", zegt Michael. Na de vakantie start de volgende serie lessen. Er zijn nog plekken. Kinderen van de deelnemende scholen die ook willen meedoen, kunnen zich aanmelden via: info@muziekschoolwaterland.nl.

Afbeelding