Studiedag Bewegen op School voor leerkrachten

PURMEREND - Op maandag 6 januari 2020 vindt in de Purmaryn een studiedag plaats over Bewegen op School, waar 500 leerkrachten van het Purmerendse basisonderwijs aan deelnemen. Peter Heerschop, Erik Scherder, Erben Wennemars, Juvat Westendorp én workshops – van kinderyoga tot bewegend rekenen- leveren inspiratie op bewegend leren en meer bewegen op school.

Pas als kinderen lekker in hun vel zitten, komen ze tot leren. En hoe zorg je dat een kind lekker in zijn vel zit. Door bewegen. Het bewegen waar het op deze studiedag over gaat, gaat over ontspanning, rust, concentratie én plezier. Steeds meer docenten ondervinden het zelf: als je beweegt tijdens of tussen de lessen, zijn kinderen geconcentreerder en nemen ze de stof beter op. Het lijkt een opgave om naast de lesdoelen ook nog eens te bewegen. Maar steeds meer scholen doen het omdat ze de voordelen ervan ervaren.

Op basisschool het Prisma en op de Montessori school worden elke week één of meer lessen bewegend aangeboden. En dat bevalt de leerkrachten én de kinderen goed, er is veel plezier tijdens de lessen en de kinderen doen goed mee doordat ze 'spelend' leren.

Daily Mile

De Koempoelan loopt met de bovenbouw twee keer per week de Daily Mile, tussen 08.45 en 09.00 uur. De docenten van de klassen 'posten' allemaal op een plek op het parcours. De kinderen rennen daar een kwartiertje doorheen. Het idee kwam van een leerling, maar is nu gewoonte geworden bij de Koempoelan.

In het systeem

We hopen met de Studiedag Bewegen op School, dat meer scholen bewegen in hun dag- of weekritmes inbouwen. Want dat is een vereiste, stelt neuropsycholoog Prof. Dr. Erik Scherder, die op 6 januari zal spreken. Onderzoek toont aan dat als je jezelf nieuw gedrag aan wilt leren, het belangrijk is dat je bewustwording creëert, het onderwerp tot prioriteit maakt, maar ten derde dat je het 'systeem' verandert. Als je het bewegen inbouwt in je week of dagpatroon, dan wordt het een gewoonte en dat maakt het makkelijker om het vol te houden.

Partners

De studiedag wordt georganiseerd door Spurd/JOGG Purmerend, in opdracht van de onderwijsbesturen CPOW en OPSPOOR, en de gemeente Purmerend. Sponsoren van dit evenement zijn Albert Heijn Purmerend, Rabobank en appelboer 'De Proeftuin'.

Aanmelden

Mocht u willen komen op 6 januari, stuur dan een mail naar f.volker@spurd.nl. De dag vindt plaats in De Purmaryn op maandag 6 januari 2020. De workshops vinden plaats om de Purmaryn heen.