Column Z Lijner

Het jaar ligt als een maagdelijke witte bladzijde voor ons. Wat gaat 2020 ons brengen? Nu nog een vraag, maar over een paar dagen zal 2020 voelen als alle andere jaren. Weliswaar een nieuw decennium met nieuwe kansen, maar toch vooral ook een kwestie van voortborduren op de ingeslagen weg.

Tegenovergesteld

Samen moeten we toch iets kunnen doen aan het verbeteren van de wereld

In onze goede stad gebeurt veel, verandert heel veel. De hoogbouw in de binnenstedelijke gebieden vliegt de grond uit en wie pakweg twee jaar niet in onze stad is geweest kent die niet meer terug.

Het aanzien van Purmerend langs het Noordhollands kanaal is ingrijpend anders geworden. Een landelijk dijkweggetje langs het kanaal onderging een heuse metamorfose en is nu een boulevard met luxe appartementen geworden. In 2020 zal onze stad doorgaan met veranderen, met vernieuwen en met verbeteren. Een mooi vooruitzicht.

Op nationaal en internationaal niveau is de energietransitie één van de grootste uitdagingen. En dat is in onze stad feitelijk niet anders. Gek genoeg echter zien we dat het gebruik van de auto door de Purmerenders alleen maar groter wordt. Uit recent onderzoek blijkt dat de auto voor het woon-werkverkeer vaker wordt gebruikt dan enkele jaren geleden. Zelfs binnen de stadsgrenzen is het gebruik van de auto, ook voor het woon-werkverkeer, nog aanzienlijk. Een ontwikkeling die precies in tegenovergestelde richting gaat van hetgeen we feitelijk zouden moeten willen.

We geven hoog op over de openbaar vervoer voorzieningen in onze regio, maar de realiteit leert ons dat we nog vaak, té vaak de auto verkiezen boven de bus of trein. Gek toch eigenlijk. Met de mond belijden dat het belangrijk is om te verduurzamen, om mee te werken aan de reductie van de CO2 uitstoot en dan toch de auto blijven gebruiken.

Hardleerse types en ik reken mezelf er ook toe. Niet goed, voor verbetering vatbaar. Laten we proberen om in het nu nog maagdelijke jaar 2020 ons leven te beteren. Laat de auto iets vaker staan, pak de fiets of benenwagen. Samen moeten we toch iets kunnen doen aan het verbeteren van de wereld!