Vertrouwen

Geen juridisch getouwtrek, geen onnodige advocaatkosten, weg met de strijdbijl. Laten we het nieuwe jaar goed beginnen en 'vertrouwen' uitspreken. Dat moeten de Vereniging Oud Monnickendam en de IJsselmeervereniging hebben gedacht toen besloten werd op af te zien van juridische procedures tegen de gemeente vanwege de komst van hoogbouw op het Galgeriet.

Is het gezond verstand, geldgebrek of gewoon moedig om niet langer de juridische degens te kruisen? Ik houd het op gezond verstand. Nu de gemeente heeft laten weten dat de negen bouwlagen zeer beperkt worden neergezet en dat de zichtlijnen vanaf het water richting de historische binnenstad gehandhaafd blijven, zien de beide verenigingen in dat compromissen dit land altijd verder helpen. Ook in Monnickendam.

Compromissen helpen dit land verder

Het leek wel alsof de kersttoespraak van de Koning al bekend was bij beide verenigingen voordat de Koning zijn toespraak hield. "Hoe groot de emoties soms ook oplopen: Nederlanders hebben toch het gevoel bij elkaar te horen. Dat is onze grote kracht", zei de Koning. En, zo vervolgde hij, "Het vertrouwen, de redelijkheid en de ruimte om elkaar de vrijheid te geven." We zullen het nooit weten maar het lijkt er op dat de Koning zich heeft laten inspireren door VOM en IJsselmeervereniging. Is er een mooier begin van 2020 denkbaar? Pieter Waterdam