De kraker heeft onderdak gevonden vlak bij het huis waar hij in zijn jeugd woonde. (Foto: KK Media)
De kraker heeft onderdak gevonden vlak bij het huis waar hij in zijn jeugd woonde. (Foto: KK Media)

Kraken bij wet verboden

WORMERVEER - Dat is nu eenmaal wettelijk vastgelegd. Van kraken in Nederland is overigens al sprake sinds 1964. Per 1 oktober 2010 is kraken bij wet verboden. Desondanks is het voormalig zusterhuis aan het Sluispad gekraakt. De kraker weet zich vanuit zijn omgeving gesteund. De eigenaar van het pand, Parteon, kent de problematiek, maar heeft nog geen contact gehad met de man. 'Het perceel is pas eind december leg gekomen via een reguliere woningmutatie. We moeten er nog een asbestinventarisatie op loslaten. Dat is standaardprocedure' zo laat een woordvoerder van de woningbouwcorporatie weten daags na de actie.

Op het oog leek het zo rustig op het Sluispad. Bij de voormalige polikliniek, waar nu Parnassia is gevestigd met haar FACT methodiek, zijn enkele werklui bezig met de aanleg van het glasvezelnet voor bedrijven. Ineens stappen de twee Wormerveerse wijkagenten voorbij. De grondwerkers volgen met hun ogen de twee mannen in het blauw met de bekende gele hesjes. Zij inspecteren het pand met huisnummer 36.
Ooit was dat het zusterhuis. Nu maakt het een desolate indruk. Lakens voor de ramen en op de voordeur is een raampje afgeplakt met ducktape. In het pand volgens meldingen krakers.

Op de bovenverdieping staat een beeldscherm hetgeen zou kunnen betekenen dat er inderdaad iemand woont. Officieel staat het Parteon pand leeg. Eerder verschenen de appartementen op Woonnet, maar werden daar na korte tijd van af gehaald. De beide agenten kunnen weinig anders dan het pand op te nemen, te constateren dat er mensen in aanwezig zijn en vervolgens gaan zij verder de wijk in. De glasvezelspecialisten doen allerhande aanbevelingen hoe het pand snel te ontruimen. 'Dat klinkt aantrekkelijk' aldus een van de agenten. 'Helaas werkt het niet zo eenvoudig in dit land. Dit gaat nog een hele klus worden.'

Een korte blik op de geschiedenis van het pand. Op 6 juni 1959 de nieuwe polikliniek geopend door zuster Ruysaard. Al drie jaar eerder was het zusterhuis Appendix door wethouder Van der Laan in gebruik gesteld. In 1956 werd de nieuwe polikliniek met een zusterhuis 'De Appendix' op het Sluispad gebouwd en zusterhuis, later kraamcentrum zou worden gesloopt. Het kraamcentrum werd in 1984 gesloten waarna vier verloskundigen van dit kraamcentrum de verloskundigenpraktijk Zaanstreek-Noord hebben opgericht.

De kraker zelf reageert ook. Hij vertelt een woning te hebben bewoond op een industrieterrein. 'Daar mocht in niet wonen van de gemeente. Ik werd op straat gezet met twee volwassen honden en negen pups van vier weken. Schandalig!' Hij heeft vervolgens een andere woning gekraakt voor zeven maanden. 'Het pand stond ander half jaar leeg. Parteon wilde mij helpen aan een contract van de woning maar op één voorwaarde. Dat ik de drie honden weg moest doen. Niemand doet zijn huisdier weg voor een contract.'

Afbeelding