Afbeelding
(Foto: Mike Bink fotografie)

Lunchpunt Paaskerk

ZAANSTREEK - 'Je ziet hier een dwarsdoorsnede van de wijk. Zaanstad is een relatief wat armere stad, dat zie je terug. Er zijn veel sociale problemen, dat zie je terug. Ook zijn er veel mensen die er het beste van maken, dat zie je ook terug.'

Iedere vrijdag komen er buurtbewoners en andere Zaankanters voor de gezamenlijke buurtmaaltijd naar de Paaskerk in Zaandam. Het lunchpunt wordt georganiseerd door de Vrije Evangelische gemeente Zaandam.

Levende gemeente

Angelique Lachner vertelt: "We zijn een levendige kerkgemeente die zoveel mogelijk actief in de wijk wil zijn. Het geloof brengen we in de praktijk door goede dingen te doen. Zo geven we het voorbeeld. We doen wat we kunnen en willen graag dat mensen zich hier welkom voelen. Het team vrijwilligers bestaat gemiddeld uit acht mensen. We hebben allemaal een christelijke achtergrond en willen graag voor anderen zorgen. Twee mensen halen op donderdagavond bij de AH XL op de Vermiljoenweg in Zaandam producten op waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen. AH geeft het graag aan ons om verspilling tegen te gaan. De producten zouden anders vernietigd worden."

"De gratis lunch is voor iedereen, we richten ons niet op een bepaalde doelgroep. In eerste instantie was onze gedachte om mensen uit te nodigen die eenzaam zijn of financiƫle problemen hebben. Nu is het een trefpunt geworden waar mensen het fijn vinden om elkaar gezellig te treffen. Iedereen die komt heeft een reden of iets nodig: dat kan financiƫle nood zijn, eenzaamheid of gezelligheid. We zijn blij om dit te kunnen geven. De achtergronden van mensen hoeven we niet te weten."

Warmte en eten

"De mensen vinden hier warmte, gezelligheid en lekker eten. We zorgen dat niemand alleen zit, dan gaan we erbij zitten. Maar we letten ook goed op of iemand niet zoveel behoefte heeft aan een praatje. Iedereen geniet op eigen wijze. We laten merken dat ze welkom zijn, dat ze goed zijn zoals ze zijn. We zijn inmiddels vijf en een half jaar bezig. We begonnen met twintig mensen, dat zijn er nu gemiddeld tussen de 26 en 36. Met 36 zitten we bijna vol, maar als er meer belangstelling is dan schuiven we er gewoon een tafel bij. Er zijn mensen die altijd komen, anderen zie je af en toe."

Gezellig praatje

"We weten dat sommige mensen veel meemaken, ze komen hier dan voor een gezellig middag waarbij de problemen wel eens worden besproken. Maar nog veel meer komen ze voor een gezellig praatje. De mensen willen we graag verwennen. Het leven is al moeilijk genoeg voor sommigen."

Meer Zaanse Verhalen

Meer Zaanse Verhalen op www.dezaanseverhalen.nl en www.facebook.com/zaanseverhalen.

Afbeelding