Fase één: funderingsherstel...
Fase één: funderingsherstel... (Foto: Dirk Karten)

Duurzaam huis Burret en Mirjam mijlpaal

ZAANDAM - Op vrijdag 30 augustus 2019 sliepen Burret Olde en Mirjam Sloots voor de eerste keer in hun Zaanse woning. Na acht maanden ongelofelijk hard klussen is hun woning aan het Czaar Peterplantsoen 2 in Zaandam letterlijk van fundering tot dakbeschot vernieuwd. Recent werd hun huis uit 1910 als 1500e woning is aangemeld op het platform Nationale Duurzame Huizen Route.

Ambassadeur van de Duurzame Huizen Route Dennis Straat en wethouder van gemeente Zaanstad Songül Mutluer brachten een bezoek aan het huis om de mijlpaal kracht bij te zetten. Ook aannemer Klaas Kramer die samen met zijn bouwmaat Sjon Benjamins maandenlang aan het werk was in de woning, aangevuld met de nodige vakmannen en specialisten voor funderingsherstel, was aanwezig.

Het predikantenechtpaar begon januari 2019 aan de metamorfose van de woning. Van funderingsherstel tot warmtepomp met op alle drie de verdiepingen vloerverwarming. Van de aanleg van acht cm dikke isolatieschil in de woning tot afzuigkap met recirculatiestand in plaats van afvoer naar buiten. Alle denkbare duurzame maatregelen werden genomen.

Uitdaging

"Wij vinden het belangrijk onze bijdrage aan het milieu te leveren", vertelt Burret. "Dat was de diepste drijfveer om onze woning aan te pakken." "Na alle werkzaamheden is de woning weer geschikt voor de volgende generatie", vertelt Mirjam trots.

De verduurzaming was een uitdaging, maar met onder meer isolatie en een warmtepomp zijn de energiekosten meer dan gehalveerd. Ook staat er een elektrische auto voor de deur en wordt er nu gewerkt aan de plaatsing van tweeëntwintig zonnepanelen op het bijgebouw. De laatste verduurzamingsklus. Dennis Straat, burgemeester van gemeente Landsmeer en ambassadeur van de Duurzame Huizen Route: "Het is zo belangrijk wat jullie doen", zegt hij tegen de huiseigenaren. "Instanties kunnen veel vertellen, maar bij de buren kijken is honderd keer meer waard. Dit 1500e duurzame huis staan laat de animo zien die er onder huiseigenaren is om anderen te helpen."

Anderen op weg helpen

Gemeente Zaanstad is sinds de start in 2013 betrokken bij de Duurzame Huizen Route. "Wij willen eigenaren stimuleren aan de slag te gaan met hun woning", vertelt wethouder Songül Mutluer. "Goede voorbeelden zijn daarin van grote waarde. Mirjam en Burret laten zien dat het mogelijk is om een oude woning te verduurzamen, ook als daarin een herstel van fundering nodig is."

Op het platform Duurzame Huizen Route kan iedere huiseigenaar zijn duurzame woning laten zien en kennis en ervaring delen. In 2020 wordt weer de verkiezing van het 'Duurzaamste Huis van Nederland' georganiseerd. Aanmelden kan via www.duurzamehuizenroute.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het huis is klaar! De kluskleding kan in de wasmachine bij Burret en Mirjam.