Ellis van Atten.
Ellis van Atten. (Foto: Rob Verwey)

Met gedichten de straat op

ZAANSTREEK - Tijdens de Landelijke Poëzieweek komt de Zaans poëzie tot leven. De Zaanse stichting ZPINK – beweging voor woordkunst en stadsdichter Ellis van Atten houden van 30 januari tot en met 6 februari een aantal activiteiten. Zaanse dichters kunnen daar aan mee doen.

In het stadhuis worden, voor de tweede keer, in de poëzieweek gedichten van Zaanse dichters getoond op de schermen in de ontvangshal. Ellis van Atten, stadsdichter en één van de oprichters van stichting ZPINK verzamelde ze. "In de Zaanstreek wordt enorm veel poëzie geschreven. De poëzieweek is een mooie aanleiding om dat talent te laten zien, het liefst op onverwachte plekken. Ook mensen die zeggen niet van poëzie te houden, worden dan soms geraakt door een gedicht. Dat is tof!"

Zaanse Poëzie Parade

Zaterdag 1 februari start de Zaanse Poëzieparade om 14.00 uur in de Bieb aan de Westzijde in Zaandam. ZPINKers Evelien Goemans, Marcel de Kleijn en Giovanni Masetti ontvangen daar de dichters die willen aansluiten. Vanaf 14.30 trekken zij met de dichters, een poëziekar en een geluidsinstallatie het centrum in om gedichten te laten klinken en achter te laten.

Bestuurslid Marcel hoopt dat het laten horen van poëzie mensen prikkelt om te luisteren en misschien zelf te schrijven en te delen. Bestuurslid Evelien: "Is het niet raar dat we niet meer poëzie op straat hebben? Met het huidige en ons toekomstige klimaat gaan we vast vaker naar buiten en kunnen we meer leuke dingen op straat verwachten, zoals poëzie. Op straat kunnen we de mens bereiken die geraakt wordt door dat ene woord. Of dat ene zinnetje. Er kan dan zomaar verbinding tussen de dichter en de toehoorder ontstaan." Beide bestuursleden schrijven ook gedichten. Marcel vertelt dat hij zichzelf zo goed kan uiten. Evelien is gek op het spelen met woorden: "Bovendien heb je er niks voor nodig, het neemt weinig ruimte in en je kunt het altijd en overal doen." Tijdens de Zaanse Poëzie Parade zullen de ZPINKers en aangehaakte dichters dit laten zien en horen.

Poëziepodium

Als afsluiter van de Poëzieweek is er op donderdag 6 februari een Poëziepodium bij BIND op het Hembrugterrein. Vanaf 20.00 uur kunnen bezoeker binnenlopen. Aanvang 20.30 uur. Het duurt tot de gedichten op zijn. Stichting ZPINK organiseert regelmatig podia voor Zaanse vertellers en dichters. Giovanni Masetti, verhalenverteller en één van de oprichters van stichting ZPINK: "Na een persoonlijk proces, waarin je verhalen en gedichten schrijft, komt er vaak de behoefte dit te delen. Soms is het gemakkelijker dit te delen met een onbekender publiek, dan je eigen partner, familie of vrienden. Een podium, zeker zo'n huiselijk podium bij BIND, is daar heel geschikt voor."

Meedoen?

Heb je zelf één of meer gedichten geschreven en denk je: die wil ik wel eens delen, dat kan. Je bent welkom bij de Zaanse Poëzie Parade en/of het Poëzie Podium. Meer informatie en aanmelden kan via zpinkwoordkunst@gmail.com.