Scheidend burgemeester Luzette Kroon hoopt dat ze van veel Waterlanders persoonlijk afscheid kan nemen.
Scheidend burgemeester Luzette Kroon hoopt dat ze van veel Waterlanders persoonlijk afscheid kan nemen. (Foto: Han Giskes)

'Enorme betrokkenheid van de mensen is kracht van Waterland'

STREEK - In het Huis van de Gemeente aan de Pierebaan worden de laatste dagen geteld door burgemeester Luzette Kroon. Vrijdag neemt zij afscheid vanaf 16.30 uur in de Grote Kerk, Zarken 2 in Monnickendam. "Daar is deze locatie te klein voor. Hier kunnen we maximaal 200 mensen ontvangen. Ik hoop en reken dat er meer mensen komen", knipoogt zij. Dat zit wel goed want als fotograaf Han Giskes de eerste burger op de gevoelige plaat vast legt zijn de positieve commentaren niet van de lucht.

VRIJDAG AFSCHEID

Bij haar aantreden in september 2012 - zij werd uitverkoren uit een veld van 56 kandidaten - was er bepaald geen sprake van een gespreid bedje. 'Een verre van geoliede machine' weet zij zich nog precies te herinneren. 'Er was een burgemeester weggestuurd en de secretaris vertrok ook eerder dan bedoeld was. Er moesten zware bezuinigingen worden doorgevoerd en de bestuurlijke crisis moest worden rechtgetrokken. 'Het project Galgeriet - een bedrijventerrein tussen de binnenstad van Monnickendam en het Hemmeland - was afgeblazen. De bedoeling was om van het industrieterrein een mooie woonwijk te maken. Het is aan de huidige wethouder of hij dit jaar toch de eerste paal zal slaan voor die bewuste woonwijk. LEES VERDER OP PAG.3