Kroon: 'Een kans als deze krijg ik maar één keer.'
Kroon: 'Een kans als deze krijg ik maar één keer.' (Foto: Han Giskes)

Burgemeester Luzette Kroon neemt afscheid van gemeente Waterland

Vervolg van de voorpagina

December afgelopen jaar hebben partijen de realisatieovereenkomst voor het project Galgeriet ondertekend. De overeenkomst heeft nog goedkeuring van de gemeenteraad en de raden van commissarissen van de marktpartijen tegoed.'

Prachtige uitdaging

Kroon (53) was niet voor de rust naar Waterland gekomen. Zij zag er een prachtige uitdaging in. Als waarnemend burgemeester had zij eerder al vier maanden ervaring opgedaan. Dat was in de lokale politiek als wethouder van de gemeente Drechterland (2004-2012). Daar volgde zij als tijdelijk vervanger burgemeester Tony van de Vondervoort op die in 2006 als interim overstapte naar Zaanstad.

Haar portefeuille in Waterland bevatte Openbare Orde en (integrale) Veiligheid, Algemeen bestuurlijke zaken, Water, Dienstverlening, Representatie, participatie en externe betrekkingen, Regionale samenwerking, Communicatie en Dienstverlening. Kroon ziet 'haar' gemeente - tevens haar woonplaats - als aansprekend. "Wat mij het meest treft is de enorme betrokkenheid. De mensen willen hier graag samen iets doen, iets neerzetten. En dat op vele terreinen."

Vluchtelingen

Helder staat haar nog voor ogen hoe de vluchtelingenopvang in Waterland soepel geregeld kon worden. De heisa die elders in het land ontstond bleef weg uit haar gemeente.

"Natuurlijk was er oppositie, maar het geheel werd hier dermate goed gebracht dat na diverse goede gesprekken iets moois is ontstaan. Op zeker moment waren er meer vrijwilligers dan vluchtelingen om aan te geven hoe het reilde en zeilde. Er ontstonden nieuwe vriendschappen. De nieuwkomers voelden en voelen zich hier echt welkom."

Waterwolf

Ingrijpend was ook de evacuatie van het eiland Marken medio november 2016 in het kader van de rampenoefening Waterwolf. Wat zou er gebeuren als Marken overstroomt? Zijn alle hulpdiensten, de gemeente Waterland, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Defensie en de veiligheidsregio dan wel goed voorbereid?

Een grote oefening moest op die vraag een antwoord geven. "Samen bleken we enorm sterk te staan. Samen redzaam zijn kwam er sterk uit naar voren."

Niet altijd koek en ei

Dat had Kroon ook niet anders verwacht. De mensen staan voor elkaar klaar als het nodig is.

"Dat betekent natuurlijk niet dat alles hier koek en ei is. De jeugdoverlast, mensen met verward gedrag, zaken die door de besluiten van de landelijke overheid in de steden en dorpen extra naar voren komen. We moeten allemaal zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat geeft met regelmaat onvrede. Dat zorgt voor overlast bij familie en buren. Dat zou anders moeten kunnen."