Pieter van Eeden exposeert schilderijen

LANDSMEER - Op vrijdag 31 januari wordt in Dorpshuis Het Wapen van Landsmeer de expositie 'De werkelijkheid verbeeld' geopend van de Landsmeerse schilder Pieter van den Eeden. Inloop in de barzaal vanaf 16.00 uur.

De expositie, in de hal en in de bibliotheek, is daarna te zien tot 6 maart. De hal is, met uitzondering van de donderdag, bijna dagelijks geopend van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Toegang vrij.

In de jaren '60 heeft Pieter van den Eeden tien jaar in Nijmegen gewoond, waar hij les kreeg van Toon Vijftigschild. Toon had het vak geleerd van een leerling van Paul Cézanne, waardoor Pieter het artistieke achterkleinkind is van Cézanne.

Zijn stijl zou je kunnen omschrijven als expressief impressionisme, gebaseerd op de vrijheid die hij ervaart bij het schilderen.

Natuurlijk zal hij zich moeten laten inspireren door wat hij voor zich ziet, maar hij neemt ook de vrijheid om van de voorstelling af te wijken.

Hij is wel altijd blijven schilderen. Rond zijn pensionering en na het overlijden van zijn vrouw kreeg hij meer tijd en werd het schilderen serieuzer. Hij sloot zich aan bij de Schilderclub Landsmeer, die sinds begin jaren 2010 huist in het verenigingsgebouw Vrij en Blij.

Pieter heeft deelgenomen aan verschillende groepstentoonstellingen: in Nijmegen, de Bijlmer, Amsterdam, Zaandijk en vrijwel jaarlijks in Landsmeer (het Gemeentehuis, het Dienstencentrum, de Schuur en de Kantoorboerderij).