Wijkverpleegkundige Eveline Jonkers
Wijkverpleegkundige Eveline Jonkers (Foto: Marijke Trienekens)

Werken in de zorg. Iets voor jou?

Eveline Jonkers is wijkverpleegkundige bij Woonzorggroep Samen op Wieringen en in de Wieringermeer. Ze legt uit wat het werk van een wijkverpleegkunde zo leuk en divers maakt en hoe een dag er voor haar uitziet.

"De dankbaarheid is het allermooiste"

Veelzijdigheid

"Het werk van een wijkverpleegkundige is erg veelzijdig, elke dag ziet er anders uit. Het ene moment verleen je zelf zorg of heb je contact met cliënten en/of familie en het andere moment voer je overleg met andere disciplines, coördineer je de zorg rondom de cliënt of volg je een training om je vakkennis op peil te houden.

Die veelzijdigheid spreekt mij erg aan, maar het meeste energie krijg ik van het directe cliëntencontact.

Cliëntenronde

In de ochtend loop ik met regelmaat een cliëntenronde. De ene keer loop ik een ronde in de wijk, de andere keer op afspraak, bijvoorbeeld in verband met wondverzorging. Dagelijks aan het einde van de ochtend beantwoord ik vragen van collega's of familieleden.

Situatie in kaart brengen

In de middag plan ik gesprekken in met cliënten. Dit kunnen intake- of evaluatiegesprekken zijn, maar ook gesprekken om de huidige situatie in kaart te brengen.

Het is belangrijk om zorg goed op de kaart te zetten

Vergaderingen

Ook het administratieve gedeelte vindt grotendeels in de middag plaats, net als de vergaderingen. Dit kunnen teamvergaderingen zijn, maar ook voor een vakgroep. Zelf zit ik in de vakgroep marketing & communicatie. Het is belangrijk om de zorg goed op de kaart te zetten en tijdens de vakgroep vergadering bespreken wij hoe dit beter kan."