Winnaar van de Startersprijs, Brenda Tijmes tussen Bram Broersen en René de Visser van de Rabobank.
Winnaar van de Startersprijs, Brenda Tijmes tussen Bram Broersen en René de Visser van de Rabobank. (Foto: Rosemarie van Bentum)

Startersprijs voor uitvaartbegeleidster Brenda Tijmes

OUDESLUIS - Tijdens de nieuwjaarsreceptie kreeg Brenda Tijmes het opeens heel warm toen haar naam door René de Visser en Bram Broersen van de Rabobank werd genoemd toen het ging om de startersprijs. Brenda werkte voorheen bij de Rabobank en besloot tijdens de diverse reorganisaties, ondanks dat zij mocht blijven, dat het tijd was voor iets anders. Zij nam de beslissing om zich om te scholen tot uitvaartbegeleidster en volgde hiervoor een opleiding bij Meander in Zwolle.

De Ondernemers Vereniging Anna Paulowna doet ieder jaar een voorstel richting de Rabobank over de starters in hun midden. In april 2019 meldde Brenda zich aan als nieuw lid. In september werd zij gevraagd om zichzelf voor te stellen tijdens een nieuw onderdeel van de netwerkavonden: De Zeepkist. Dit vond zij wel heel spannend, maar zij deed het toch en de vele aanwezigen hingen aan haar lippen. De uitvaartbranche is geen gemakkelijke branche om klanten aan je te binden. Dat Brenda toch deze keuze maakte en de berichten die het bestuur hoorde over haar unieke werkwijze, maakte dat zij haar deze prijs gunnen.

Spannend

In september 2018 schreef Brenda zich in bij de Kamer van Koophandel. Bewust is zij voor zichzelf begonnen, zodat zij niet gebonden is aan leveranciers en voorgeschreven regels van een ander.

Zo kan zij haar hart volgen en afstemmen op de wensen en het tempo van de betreffende familie. "Het was een hele spannende stap om alle zekerheden van een vaste baan op te geven. Maar het zo belangrijk om voor je geluk te gaan en niet voor het geld. Dat wist ik, maar je zet het nog meer in ander perspectief door de gesprekken met mensen die nog maar kort te leven hebben of met nabestaanden," vertelt Brenda.

Het idee om tot deze keuze te komen was al geboren in 2004 toen haar vader plotseling overleed en zij merkte hoe belangrijk echt contact, een luisterend oor en de tijd voor persoonlijke verhalen en wensen is voor de nabestaanden.

"Maar ook het vooraf aangeven wat je wensen zijn. Dat is binnen een uurtje op papier te zetten en maakt het voor nabestaanden zo veel gemakkelijker," laat Brenda weten die deze wensenlijst desgewenst gratis opstuurt.

Geluksvogel

"Het voelt soms wel ongemakkelijk, al die lovende reacties en complimenten," zegt Brenda bescheiden. "Echt overweldigend. Vanuit allerlei hoeken komen berichten en cadeautjes na het winnen van deze prijs." Wat Brenda vooral voelt is dankbaarheid richting haar achterban. Haar gezin staat achter haar en beweegt mee. Wanneer 's nachts een melding komt, helpt haar echtgenoot Paul de auto inladen en probeert daarna weer te gaan slapen, want zijn wekker gaat vroeg. "De kinderen hebben ook even moeten wennen aan een andere levensstandaard toen ik mijn baan opgaf, maar gingen hier goed mee om. En gouden vrienden die niet mopperen wanneer je op het laatste moment een verjaardag afzegt of later binnenkomt. Daar is allemaal begrip voor.Ik voel mij zo'n geluksvogel. Je zit echt niet de hele tijd tussen verdrietige mensen. Het is bijzonder om mooie verhalen te horen van families en hen te kunnen bijstaan in deze tijd."

Brenda Tijmes uitvaartbegeleiding is 24 uur per dag bereikbaar via: 06-44008867, www.brendatijmesuitvaart.nl en via Facebook: 'Uitvaartbegeleiding Brenda Tijmes'.