Bas, Frank en Leonna Muntjewerf, de ondernemers van het jaar 2019.
Bas, Frank en Leonna Muntjewerf, de ondernemers van het jaar 2019. (Foto: Rosemarie van Bentum)

Firma P. Muntjewerf ondernemer van het jaar

ANNA PAULOWNA - Dit jaar mag Frank Muntjewerf, van Firma P. Muntjewerf, zich de ondernemer van het jaar noemen. Op 9 januari nam hij samen met zijn vrouw Leonna en zoon Bas de ondernemersprijs, de ring gemaakt door Nils Verschoor van Atelier Verschoor in ontvangst tijdens de nieuwjaarsreceptie. Hier opende voorzitter Monique Broers met de metafoor van de ijsberg die als driehoek in het water drijft. Alleen het topje is zichtbaar en dat is te vergelijken met het succes van de ondernemer. Maar wat er zich onder de waterlinie bevindt, is wat deze ondernemer daar allemaal voor heeft moeten doen en laten. De teleurstelling van iets wat niet lukt, investeringen die op niets uitgedraaid zijn en nog veel meer. Het hangt van het doorzettingsvermogen en de creativiteit van de ondernemer af of er dan boven de waterlinie nog iets te zien zal zijn. Dit was zeker van toepassing op de Firma Muntjewerf.

In september waren de leden van de OVAP op bedrijfsbezoek bij Muntjewerf tijdens een netwerkavond. Velen van hen kenden de rood met gele vrachtwagens, maar wisten niet precies wat er in het bedrijf gebeurt. Frank vertelde hier als vijfde generatie in het familiebedrijf vol enthousiasme over. "Dit bezoek zal bijgedragen hebben aan de nominatie en het uiteindelijk in de top 3 belanden," verklaart hij.

Ontwikkelkracht en meegaan in de tijd is wat doorslag gaf om Muntjewerf te kiezen als winnaar

Geschiedenis

Het was de eerste generatie Muntjewerf die bij het ontstaan van de Anna Paulowna polder de eerste wegen aanlegde, het zand en grind hiervoor met de trekschuit aanvoerde en vervolgens daarmee de oogst van suikerbieten en aardappelen weer uitvoerde. Tijdens de tweede en derde generatie werden de boten en paard met wagen ingeruild voor vrachtwagens en de eerste mobiele kranen. Het grondverzet werd steeds meer gemechaniseerd. De vierde generatie bestond uit Frank zijn vader Hans en oom Piet. Vele sloten werden door hen bijgehouden, er was volop drukte tijdens de bietencampagne, de mest werd uit Friesland naar de polder gehaald voor de bollenkwekers en vele nachten werd er zout gestrooid om de wegen veilig te houden in de -toen nog strenge- winters. Toen Frank in 1995 in het bedrijf kwam is het bedrijf gesplitst. Oom Piet ging met zoon Pieter verder op bedrijventerrein Kruiswijk met kranen, Hans en Frank gingen verder aan de Molenvaart. Compostverwerking werd het grootste gedeelte van hun bedrijf. Al snel groeide dat bedrijf 'uit z'n jasje', maar de gemeente wilde daar geen mega loods zo dicht bij de bebouwing. Er werd meegedacht en men stelde voor om de familie in het huis naast de composthoop elders een locatie aan te bieden, zodat Muntjewerf hun bedrijf daar kon vestigen. De oude locatie zou beschikbaar komen voor huizenbouw onder de naam 'Muntenerf'. Alles budgetneutraal onder toezicht van de provincie, want er mocht niet aan verdiend worden.

Lange adem

Voor dat dit plan ter uitvoering kon komen ging er veel tijd overheen. Er kwamen bezwaren, procedures via de rechtbank en bovenal de crisisjaren rond 2012.

De projectontwikkelaar ging failliet, de huizen konden niet gebouwd worden, de bank wilde niet meewerken, waardoor torenhoge schulden ontstonden door het deel van de plannen dat wel al in werking was gezet. Frank ging verder in de overlevingsstand; voorzichtig met investeren en hard doorwerken.

Uiteindelijk kwam het goed. Muntenerf met 21 huizen wordt in maart officieel geopend en er staat een nieuw bedrijfspand aan het einde van de Molenvaart waar Frank en Leonna met 4 man personeel werken.

Frank ontwikkelde zijn eigen mobiele frees, waarmee hij nu 1300 uur per jaar bezig is om op locatie composthopen te beluchten. Het unieke aan deze metershoge machine is dat hij zowel op de weg, als op locatie over de composthoop, kan rijden. "Het is ook mijn mobiele kantoor," licht Frank lachend toe, "Werkend rijdt hij maar 100 meter per uur, dus ik kan dan nog rustig de telefoon aannemen en aantekeningen maken."

Keuzes

"Het is een allesbehalve stabiele tak van sport. Steeds weer verandert de wetgeving en moet je kiezen of je links of rechts gaat, want rechtdoor loopt dood. Als je de vloer vloeistofdicht hebt, komen er nieuwe fosfaat, CO2 of PFAS regels waar je op moet anticiperen. Maar we blijven doorgaan om Bas straks als zesde generatie een pracht bedrijf voort te laten zetten." Deze ontwikkelkracht en het meegaan in de tijd is wat de jury de doorslag gaf om Muntjewerf te kiezen als winnaar.

www.famuntjewerf.nl | 0223-521355| Molenvaart 543-A, 1764 AV Breezand.