Kiezen van een vervolgopleiding

Waar moet je rekening mee houden als je een vervolgopleiding kiest? Wat is handig om te doen en hoe bereid je je voor? Hieronder enkele tips.

Welke opleidingen zijn er eigenlijk?

Waarschijnlijk weet je kind wel ongeveer welke richting hij of zij op wil. Dat is handig, want met deze insteek kan je nagaan op welke opleidingen je kind terecht kan. Is je kind meer praktisch, kijk dan naar praktijkopleidingen. Is je kind een denker, dan past hij of zij beter bij een meer theoretische opleiding. Beperk je niet tot opleidingen dicht in de buurt, maar kijk ook eens wat verder. Bekijk, samen met je kind, verschillende websites en probeer te achterhalen waarin de opleidingen van elkaar verschillen.

Ga naar de open dagen

Heel veel ouders en kinderen maken gebruik van de mogelijkheid die de opleidingen bieden om kennis te maken tijden de open dagen. Voor je kind een fijne manier om te ontdekken hoe de locatie eruitziet en hoe de opleiding op hem of haar overkomt. Wanneer de open dagen zijn voor de diverse opleiding is vaak eenvoudig te achterhalen op internet. Vaak regelt de middelbare school ook speciale informatiedagen voor haar scholieren en geven zij informatie over open dagen door aan hun leerlingen.

Praat met studenten

Bij elke open dag zijn studenten aanwezig. Vraag hen eens waarom ze meehelpen. En praat dan juist met de wat rustiger types. Vraag hen wat er bevalt en wat er niet bevalt. Op die manier krijg je een realistischer beeld dan wat je tijdens de open dag te zien krijgt.

Tot slot: check de site van de Onderwijsinspectie. Daarop kun je precies zien hoe de school presteert.

Stap 4: Zet een streep door vriendschappen

Niet letterlijk natuurlijk, maar wel op je lijstje met criteria. Kinderen zijn nogal eens geneigd om af te gaan op de keuze van vriendjes en vriendinnetjes. Ouders ook trouwens. Het lijkt zo fijn als je kind niet helemaal alleen die stap naar een nieuwe school moet maken. En dat is het ook wel. Maar laat je daar niet door leiden bij de keuze. Eenmaal in de brugklas verandert de dynamiek razendsnel.

Basisschoolvriendschappen kunnen in no time verwateren en nieuwe vriendschappen ontstaan snel. Tenslotte is je kind niet de enige die in een nieuwe situatie terechtkomt. Natuurlijk zijn er best vriendschappen die moeiteloos doorlopen na de basisschool. Maar het is niet slim om jullie keuze af te stemmen op anderen. Het draait om jóuw kid. Als de vriendschap echt zo sterk is, blijft die ook wel bestaan als de kinderen op verschillende scholen zitten.

Oudere broers of zussen? Die kun je ook wegstrepen. Ieder kind is anders en de school die bij het ene kind past, hoeft niet ook de beste school te zijn voor het andere kind in een gezin. Bij de basisschool is het om praktische redenen handig als kinderen uit één gezin op dezelfde school zitten, maar nu je kind lekker zelfstandig naar school gaat, vervalt die noodzaak.

Alleen als je op de grens van twee schoolregio's woont, moet je opletten. De vakantieplanning wordt behoorlijk ingewikkeld als jouw kinderen in verschillende regio's op school zitten en dus in verschillende weken vakantie hebben.

Stap 5: Luister naar je kind

Niet voor niets begon dit artikel met de zin: Hoe kies je een middelbare school waar je kind gelukkig wordt. Want dat is waar het allemaal om draait. Dat weten we wel. En dat zeggen we ook. Hardop. Maar diep van binnen laten ouders zich soms toch door andere dingen leiden. Jij niet, natuurijk. (Maar lees voor de zekerheid toch maar even door.)

Wees eerlijk: vind je die ene school zo leuk omdat hij je doet denken aan jouw middelbare school? Of omdat het onderwijs je zó leuk lijkt dat je er zelf haast wel naartoe zou willen? Omdat het een school met aanzien is, waarover je trots kunt vertellen? Of zie jij in deze school dé school die jouw kind het onderwijs kan bieden dat bij hem of haar past, in een sfeer waarin je zoon of dochter zich lekker zal voelen?

Realiseer je dat het je kind is dat de komende vier tot zes jaar vijf dagen per week op deze school moet doorbrengen. Niet jij. Observeer je kind tijdens open dagen. 'Proef' hoe hij of zij zich voelt. Praat erover. En luister.

Je zult ontdekken dat jullie samen al snel tot dezelfde shortlist komen. Geef je kind ruimte om te kiezen. Het is bewonderenswaardig hoe 'volwassen' kinderen in groep 8 tot een verstandige en goede keuze kunnen komen.