Twee roodborstjes.
Twee roodborstjes. Foto: Adobe Stock

Tips voor Nationale Tuinvogeltelling

REGIO - Zet de voedertafel klaar, hang vetbollen op (zonder netje) en zet vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari in de agenda, want dan houdt Vogelbescherming Nederland de Nationale Tuinvogeltelling. Help ook mee!

Vogelbescherming Nederland geeft tips om het tellen makkelijk te maken. Tel in de ochtend, want in een koude nacht kan een klein vogeltje wel tien procent van zijn lichaamsgewicht verliezen! Er moet dus direct na zonsopgang gegeten worden om aan te sterken. In de ochtend zijn de vogels daardoor het makkelijkst te zien. Deelname aan de Nationale Tuinvogeltelling duurt maar 30 minuten.

Geef de vogels voer. In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven, er is dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal doorhebben dat er in een tuin voer te halen valt, blijven ze langskomen.Van vetbollen (zonder netje), zonnebloempitten en strooivoer worden vogels blij. Leg bijvoorbeeld ook eens een beurse appel in de tuin, merels en spreeuwen zijn er dol op.

Strooi ook wat voer vlakbij de struiken, zo is er ook wat te eten voor de schuwe vogeltjes als de winterkoning en heggenmus. Spechten en boomklevers zijn dol op vogelpindakaas. Hang een pot op of smeer wat op een boom.

Inschrijven

Als bekend is welke vogels er in de buurt leven, maakt dat het herkennen een stuk eenvoudiger. Vul op www.mijnvogeltuin.nl postcode in en ontdek zo welke tien vogels in de tuin kunnen voorkomen. Wie zich nu al via www.tuinvogeltelling.nl inschrijft, ontvangt via de mail gratis herkenningstips om de vogels uit elkaar te houden en de special 'Vogels Voeren', én men krijgt 15% korting op vogelvoer en nestkasten in de webshop van de Vogelbescherming.