Opperste concentratie bij de schooldammers.
Opperste concentratie bij de schooldammers. (Foto: Aangeleverd)

Dammers PJ Smit oppermachtig

HEERHUGOWAARD - Het schooldamtoernooi Heerhugowaard is dit jaar bij zowel de pupillen als de welpen met overmacht gewonnen door de Pater Jan Smitschool. Op de tweede zaterdag van het toernooi in het nieuwe Huygens College speelden de beste vier van iedere categorie in de superfinale om de kampioenstitel en om plaatsing voor het kampioenschap van Noord-Holland, dat zaterdag 8 februari eveneens in het Huygens College wordt gespeeld.

Bij de welpen, groep 6 en lager, pakte de Pater Jan Smit met twee keer 7-1 resoluut de leiding en stond deze niet meer af. De strijd tussen Reflector 3 en Paperclip om plek twee en drie was echter superspannend. Onderling bleef het twee keer 4-4. Reflector 2 hielp hun schoolvrienden door in de vijfde ronde onverwachts met 6-2 te winnen van de Paperclip en daarmee het zilver voor Reflector 3 veilig te stellen. PJ Smit, Reflector 3 en Paperclip gaan door naar het kampioenschap van Noord-Holland.

Toon gezet

Bij de pupillen begon de Pater Jan Smit met twee keer 8-0 en had daarmee de toon gezet. Van de overige teams waren de verschillen minder groot, maar was de Zonnewijzer het meest stabiel. De Paperclip had een zwakke start. Daarna ging het echter lopen met op het laatst zelfs winst tegen de kampioen, de Carrousel kwam steeds net iets te kort en eindige daardoor buiten het eremetaal. Pater Jan Smit en Zonnewijzer plaatsten zich voor de provinciale finale.

Hoofd koel

De overige teams streden per categorie in de grote finale om de eer en de prijzen. Bij de welpen was het in een groep van 8 teams tot het laatst erg spannend. Ieder team wist wel punten te scoren. Pas in de laatste ronde viel de beslissing. Doordat De Vaart won van Fonkelsteen die op dat moment eerste stond, pakte De Vaart de tweede plek en restte voor de Fonkelsteen het brons. Vlindertuin hield het hoofd koel en won in de laatste ronde met 6-2 en greep daarmee het goud. Reflector 1 bleef Carrousel 1 precies een bordpunt voor en eindigde op plek vier.

Bij de pupillen ging het tussen vier teams. Ook hier was het superspannend. Reflector ging vanaf de eerste ronde aan de leiding. Na de pauze liep het minder en in de slotronde werden ze nog verrast door Paperclip 2. De Vaart profiteerde hiervan en werd knap eerste in deze groep.