Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Wat te doen bij pijnlijk grote teengewricht

REGIO - Een pijnlijk grote teengewricht kan het dagelijks leven of het sporten beperken. De oorzaken van een pijnlijk grote teengewricht zijn onder andere erfelijkheid, een verkeerde voetstand/looppatroon, verkorte achillespees, verkeerd schoeisel of een letsel. Als gevolg kan artrose van het gewricht, botwoekering in het gewricht of een standsafwijking van de grote teen (hallux valgus) ontstaan.

De behandeling van een pijnlijk grote teengewricht kan zowel conservatief als operatief. De conservatieve aanpak van de huisarts kan bestaan uit medicatie, ijspakkingen, wisselbaden, schoenadvies of doorverwijzing naar de podotherapeut. De podotherapeut spoort middels onderzoek de oorzaak op en behandelt deze onder andere middels oefeningen, een schoenadvies, podotherapeutische orthese of zolen.

Schoenadviezen

Algemene schoenadviezen bij een pijnlijk grote teengewricht: een stevige goed passende schoen met wreefsluiting, stevige loopzool met afwikkelhulp, voldoende breedte in de voorvoet, maximale hakhoogte drie centimeter, geen naden/stiksels ter hoogte van het grote teengewricht. Indien geen passende confectieschoen beschikbaar is, kunnen aangepaste schoenen een oplossing zijn.

Wanneer conservatieve behandeling niet helpt is operatieve behandeling noodzakelijk. Operatieve behandeling kan bestaan uit het verwijderen van botwoekering, verstijven van het gewricht, rechtzetten van de grote teen of het vervangen van het gewricht.

De podotherapeut, dé specialist in de voetengezondheidszorg.

Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl.