Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Lurven

Er zijn meer ledematen aan een lijf dan dat je eigenlijk zou vermoeden. Want je kunt uitgaan van armen, benen, hoofd en romp maar als je dan sommige kreten hoort dan vraag je je af: waar zitten deze onderdelen. Om maar eens een paar voorbeelden te noemen: wie krijgt wel eens naar zijn hoofd geslingerd dat hij 'beter uit zijn doppen moet kijken'?. Ik had het idee dat mijn ogen daarvoor voldoende zijn, maar blijkbaar is er nog iets meer. Doppen sluiten iets af, zodat ik deze zinsnede beter aan de kant kan schuiven.

Laatst stond ik aan de waterkant naar het vissen te kijken toen iemand tegen mij zei: Je kunt beter op je hurken gaan zitten want dan zie je de dobber beter'. Waar in hemelsnaam zitten de hurken en hoe kan ik daar op gaan zitten? Ik heb dit woord al vele malen gebruikt, maar denk er toch over dit uit mijn vocabulaire woordenboek te schrappen.

Oh ja, dan het volgende vreemde woord. De lurven. Ik hoor nog iemand zeggen: 'zal ik jou eens in de lurven grijpen?'. Waar in hemelsnaam bevinden die dingen zich? Misschien komen ze uit een van de Scandinavische talen zoals 'lurva' (Noors voor vod) en 'lurvig' (Zweeds voor in lompen gekleed).

'Waar in hemelsnaam zitten de hurken en hoe kan ik daarop gaan zitten?'

Ben je ooit in je kladden gepakt? Nee, dan heb je je al die jaren keurig gedragen. Ik heb wel eens de zinsnede gehoord: 'pak hem in zijn kladden en geef hem een pak op zijn flikker'. Blijkbaar zitten deze onderdelen vlak bij elkaar of hebben heel veel met elkaar te maken. Ik begrijp wel dat als je op je donder krijgt, je daarna behoorlijk in de rats kan zitten. Helaas weet ik niet waar je donder zit om over de rats maar te zwijgen.

Blijkbaar ben ik anatomisch niet zo heel veel geschoold.

Wim Admiraal