Tophandbiker Carmen Koedood heeft de volledige aandacht van de kinderen.
Tophandbiker Carmen Koedood heeft de volledige aandacht van de kinderen. (Foto: Mike de Vries)

Mbo-student Mike brengt jeugd lessen bij

HEERHUGOWAARD – Meervoudig handbikekampioen Carmen Koedood verzorgde onlangs een boeiende gastles voor de leerlingen van groep 8 van de Heerhugowaardse basisschool Campus Columbus. Zij was daar op uitnodiging van Mike de Vries (18), die de mbo-opleiding Sport en Bewegingscoördinator niveau 4 volgt en momenteel stage loopt bij Heerhugowaard Sport NV. In het kader van zijn studie verzorgt hij een reeks van zes lessen aan basisschoolleerlingen van groep 8, waarin hij hen het belang van samenwerking, inlevingsvermogen en respect voor elkaar wil bijbrengen.

"De kinderen vonden het interessant om Carmens verhaal te horen", vertelt Mike. "Ze zagen in dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat je kunt doen. Ook ontdekten ze dat sporten met een handicap geweldig kan zijn. Ze leerden zich in te leven in Carmens situatie in, zeker toen ze zelf de handbike mochten uitproberen. Ik merkte dat het toen écht begon te leven bij de kinderen."

Schreeuwende ouder

De mbo-student uit Hensbroek ziet een belangrijke sociale kant aan de gastlessen die hij verzorgt. "Ik ben van mening dat op de juiste manier met elkaar omgaan en respect naar en voor elkaar erg belangrijk is in de opvoeding van kinderen. Binnen het onderwijs is weinig aandacht voor sporten met een beperking. Bewustwording is heel belangrijk." Mike gelooft in een positieve benadering van kinderen: "Kijk naar mogelijkheden in plaats van naar beperkingen. Door je te focussen op het positieve kun je je grenzen verleggen en ver komen. Een schreeuwende ouder langs de zijlijn, dat werkt niet voor ieder kind. Kijk naar het kind en zijn individuele behoeftes: misschien bereik je wel veel meer met een aai over de bol. Die psychologische kant van het verhaal vind ik heel boeiend."

Mike heeft het bedrijf Mindset Movers, dat zich in het ontwikkelen van deze positieve mindset heeft gespecialiseerd, weten te strikken voor een volgende gastles op scholen in Heerhugowaard.