Afbeelding
(Foto: RÜSTÜ BOZKUS )

75 jaar vrijheid in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON - Dit jaar herdenken gemeente Hollands Kroon en haar inwoners het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. In 2020 zijn er vele activiteiten die de Tweede Wereldoorlog herdenken en 75 jaar vrijheid vieren.

Het college van burgemeester & wethouders is bij verschillende activiteiten aanwezig. Hollands Kroon geeft later in het jaar via nieuwsberichten en social media informatie over de verschillende initiatieven, maar hieronder volgt al een kort overzicht.

Regionaal archief

In samenwerking met 4 en 5 mei verenigingen wordt een digitaal geschiedenislokaal gelanceerd met lokale en regionale verhalen en documenten: het Regionaal Archief. Bij het thema Tweede Wereldoorlog komen alle facetten van de oorlog aan bod. De website is voor iedereen te gebruiken en wordt gelanceerd in april.

Herdenkingspalen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan veertig vliegtuigen neergestort in Hollands Kroon. De bemanningsleden zijn om het leven gekomen, gevangen genomen, vermist of wisten te vluchten voor de vijand. Ter herinnering aan hen worden herdenkingspalen geplaatst en onthuld op allerlei plekken in Hollands Kroon in 2019-2020.

Levenslicht

Concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd 27 januari 1945 bevrijd. Het is hét internationale symbool van de Holocaust. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden sluit de gemeenteraad aan bij het landelijke initiatief Levenslicht. Een tijdelijk lichtmonument, ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde wordt 27 januari onthuld. De locatie wordt snel bekend gemaakt.

FreedomFlame tulpen

Fieldmarshal Bernard Law Montgomery sprak 13 september 1948 bij het ontsteken van het vrijheidsvuur: "Laten we sterk zijn in de vastberadenheid om voor vrijheid en gerechtigheid te staan in een onrustige wereld." De FreedomFlame tulp staat symbool voor deze boodschap. Op allerlei plekken in Hollands Kroon zullen de tulpen dit voorjaar bloeien.

Beleefmonument

De Kop Werkt! ontwikkelt een beleefmonument bij het Gat in de Dijk. Er komt een pad op de oude dijk, met aan het einde uitzicht op De Wielen en de fundering van een oude boerderij. Met informatie over de historische plek en de plaatselijke natuur. Planning voor afronding is 17 april, dan is het precies 75 jaar geleden dat de dijk gesprongen is.

Catrinus Douma Plein

Verzetsheld Catrinus Douma krijgt in april in Slootdorp een eerbetoon op het parkeerterrein bij de kerk aan de Langeweg. Dit plein wordt omgedoopt tot Catrinus Douma Plein. Op een maquette staat straks te lezen hoe belangrijk zijn rol was.

Vrijheids-express

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei werkt aan de Vrijheid-express, een reizende expositie over de Tweede Wereldoorlog en vrijheid/onvrijheid, een ontmoetingsplaats en evenementenplatform. In april rijdt een trailer rond waarin verhalen verteld worden van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

4 & 5 mei concerten

Muziekvereniging Wieringerwaard organiseert 4 mei een herdenking en 5 mei de viering van 75 jaar vrijheid met een uniek festival. Beide zijn toegankelijk voor iedereen.

Militair erfgoed

In samenwerking met Holland Boven Amsterdam en Visit Wadden worden vormen van herdenken van militair erfgoed ontwikkeld. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de Atlantikwall. De stelling van Den Oever wordt toegankelijk gemaakt voor publiek met informatie.

Eigen initiatief

Wie zelf iets wilt organiseert rondom het thema 75 jaar vrijheid en geplaatst wil worden in het Hollands Kroon overzicht, stuurt een mail naar vitaliteit@hollandskroon.nl. Vermeld in de mail wat u waar en wanneer organiseert en waar meer informatie te vinden is. Het initiatief krijgt dan ook gratis promotie op de website www.bezoekhollandskroon.nl.

Voor financiële ondersteuning van Stichting Hollands Kroonse Uitdaging: kijk op hollandskroondaagtuit.nl.

Met een idee voor de openbare ruimte van Hollands Kroon kan contact opgenomen worden met Team Kernbeheer.