Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

RoDeKo-beurs in teken van techniek

REGIO - De RoDeKo-beurs begin januari is het jaarlijks feestje van telersvereniging RoDeKo. De tiende beurs was groter dan ooit, met opvallend veel mechanisatiebedrijven onder de 62 standhouders. Voorzitter Gert Jan Kroon legt uit: "Het komt allemaal voort uit het feit dat arbeidskosten te hoog worden en het middelengebruik aan banden wordt gelegd."

Door Marga van der Meer

De beurs werd gehouden op 11 januari op het bloembollenbedrijf van Stammes in Dirkshorn. Veel telers van witte en rode kool, combineren de teelt met tulpen en/of aardappelen. Dit heeft RoDeKo ertoe doen besluiten de beurs breder open te stellen, zowel voor standhouders als voor bezoekers. En niet zonder succes.


Opvallende nieuwe machines waren de automatische koolplanters van Ferrari, aangeboden door twee dealers Nanne Kooijman en Marten Hulzebos. In de stand van Hulzebos prijkte de machine die eerder dit jaar is aangekocht door Patrick van Benschop. Behalve kool, plant hij er knolselderij mee. Voor een gemiddeld koolbedrijf lijkt de investering te hoog gegrepen. Onder de belangstellenden bevond zich Dirk Swager van TB&S uit Sint Pancras. Swager: "Natuurlijk willen wij ook wel volautomatisch, maar onze spitskoolplanten zijn eigenlijk te lang. Automatisch planten staat en valt met geschikt plantmateriaal." Zijn compagnon legde contact met loonbedrijf Nannes uit Warmenhuizen die de machine van de dealer kan huren. "Volgend jaar gaan we proeven doen."

Biotracker

Ook nieuw is een volgens adviseur Frans Dekker uit Heerhugowaard is de betaalbare, rond 30.000 euro, mechanische onkruidwieder. Eén machine is verkocht en draaide dit jaar tot tevredenheid bij Barendregt in de Schermer in knolselderij. Volgens Dekker is de belangstelling van kooltelers groot. Met name door de rijsnelheid van 7 km per uur en een werkbreedte van 3 m. De machine is uitgerust met een camerasysteem dat automatisch de hoek en hoogte meet voor plantrijherkenning en een hydraulische SIDE-SHIFT voor nauwkeurig wieden naast en in de plantenrij. De rotorwieders bestaan niet uit flexibele vingers, maar zijn van staal.

Ecoploeg

Een machine die afgelopen jaar goed in de verkoop lag was de ecoploeg, onder meer te zien in de stands van mechanisatiebedrijven W.N. Kramer BV en Koeckhoven. Met de ecoploeg wordt minder diep geploegd dan voorheen; bovenover rijden is in opmars omdat dat minder bodemverdichting geeft. "Bij ondiep ploegen blijft organische stof boven in de bouwvoor en bodemleven wordt minder verstoord", verklaart Jeffrey Mak van Kramer uit Burgerbrug. Net als bij de biotracker maken overheidsregelingen de aanschaf aantrekkelijker.

Asalift

In de stand van Hoekinga uit Slootdorp werd verder gediscussieerd over de inzet van de Asalift automatische kooloogster. Afgelopen seizoen zijn demonstraties gehouden en de eerste koper Ron Bruin heeft er 7 ha mee geoogst. Het lag aan de natte grond dat de machine daarna weer stilstond. Omstanders uitten nog steeds bezwaren: één rij per keer oogsten maakt dat de grond vaker wordt bereden en lange bewaarbaarheid is geen garantie. Dat automatisering nodig is, staat volgens de telersvereniging wel vast. Kroon: "We hebben nog wat concepten om uit te werken."

Vochtsensoren

Ontwikkelingen op technisch gebied waren er ook in het klein, zoals in de stand van CAV/Agrotheek waar een vochtmeter werd geïntroduceerd. Op drie dieptes tot op 30 cm worden het vochtgehalte en de temperatuur gemeten, welke gegevens via een app zijn op te halen.

Teeltadviseur Piet Groen noemt de kosten gering vergeleken met andere weerstations. De sensors zijn ideaal voor telers met een reizende bollenkraam, maar ook goed te gebruiken in de teelt van ui, aardappelen en kool. Groen: "Nu zien telers aan het gewas wanneer het tijd is om te beregenen, maar met de juiste data kun je er op tijd bij zijn. We adviseren één sensor per 2 ha." Sensors worden verkocht in een set van vijf.

Afbeelding