Trendwatcher Adjiedj Bakas
Trendwatcher Adjiedj Bakas (Foto: aangeleverd)

Trendwatcher Adjiedj Bakas over 2020:

"Het kabinet komt nog voor de zomer met voorstellen om de gezondheidszorg anders te organiseren", weet trendwatcher des Vaderland Adjiedj Bakas. De aimabele voorspelgoeroe besteedt in zijn prilste uitgave Visie & Trends 2020 veel aandacht aan het aspect gezondheid. Een greep uit zijn 200 pagina's tellende toekomstvisie.

'Nadruk op preventie, zelfredzaamheid en zorgen voor elkaar'

"Door de vergrijzing neemt de zorgvraag toe, maar er zijn niet genoeg mensen om aan die vraag te voldoen. Een oplossing is zorgpersoneel van buiten aantrekken en meer automatiseren. Maar omdat ook de betaalbaarheid van het stelsel onder druk staat, zijn dat niet meer dan lapmiddelen. Als we op dezelfde weg doorgaan, zullen de totale zorgkosten in 2040 twee keer zo hoog zijn als in 2015. In het nieuwe zorgstelsel zal de nadruk daarom meer komen te liggen op preventie van ziekte, zelfredzaamheid, eigen verantwoordelijkheid en zorgen voor elkaar."

Oud worden is geen ziekte

Een andere manier om ons overbelaste zorgstelsel te ontlasten is volgens Bakas ophouden ouderdom als een ziekte te zien. "Als ouderdom een ziekte is, moeten we immers óf ouderdom voorkomen en voor altijd jong blijven óf de onverlaten die er toch aan lijden opbergen in instellingen. We kunnen met gezond voedsel en een gezonde leefstijl ouder worden vertragen en we kunnen met medische en/of technische ingrepen de nadelige effecten verminderen, maar daarmee is het ook wel gezegd. Ouder worden, ziekte en dood horen bij het leven en voor het leven hoeft niemand automatisch te worden opgenomen."

Positief

De meeste ouderen beschouwen zichzelf ook niet als ziek. "Dat is opvallend, want objectief zijn ze vaak minder gezond dan hun eigen ouders waren. Ouderen van nu drinken bijvoorbeeld meer alcohol en doordat ze minder bewegen en calorierijker voedsel eten, hebben ze ook vaker last van overgewicht. Door hun langere levensverwachting lopen ze bovendien langer rond met hun kwalen. Desondanks beoordelen ze tot op hoge leeftijd hun eigen gezondheid als positief. Waarschijnlijk stellen ze hun eigen normen bij, wanneer leeftijdsgenoten ziek worden of overlijden. Wat heb je dan nog te klagen? Laten we dat als samenleving dan ook doen en ophouden hen te zien als hulpbehoevende kasplantjes. Dat gaat een hele hoop zorggeld schelen."

Naar opa en oma

Omdat ouderen zeggen zich vaker sociaal dan emotioneel eenzaam te voelen, lijkt de oplossing voor de hand te liggen. "Ga wat vaker bij oma of opa op bezoek. In een samenleving waarin mensen het steeds drukker hebben en ook vaker op afstand van elkaar wonen is dat echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Technologie kan helpen. Ikzelf skype bijvoorbeeld wekelijks met mijn oude moeder in Suriname. Ik denk dat Skype een heleboel oudjes met kinderen en kleinkinderen die zijn uitgewaaierd over de wereld voor eenzaamheid behoedt. Maar het is niet het meest gebruiksvriendelijke programma voor oude vingers en hier ligt een probleem."

Meer lezen van deze visionair: Visie & Trends 2020, auteur Adjiedj Bakas, uitgeverij Dexter, ISBN 9789491932526.