Zó is slapen pas gezond

Te weinig slaap verstoort het afweersysteem en dat gaat, op de lange duur, ten koste van de gezondheid. Begin het jaar goed met deze gezond slapen tips.

In een samenleving waarin we 24/7 via onze tablets en smartphones verbonden zijn met de rest van de wereld en er geen einde meer lijkt te komen aan een werkdag, lijden velen van ons aan wat burn-out wordt genoemd. Aan de basis van deze beschavingsziekte ligt slaapgebrek. Te weinig slaap verstoort het afweersysteem en dat gaat, op de lange duur, ten koste van de gezondheid. Niet alleen kan iemand die te weinig slaapt sneller overspannen raken, er is meer aan de hand. Tijdens de slaap worden de afvalstoffen uit de hersenen opgeruimd. Eerder binnengekomen informatie wordt geordend, waardoor mensen die goed slapen zaken beter onthouden. Langdurig slaapgebrek leidt verder tot een afname aan hersencellen en verhoogt de kans op hartkwalen, alzheimer, obesitas en diabetes.

Enkele tips om een goede nachtrust te krijgen: geen laptop, smartphone of iPad in de slaapkamer. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine; slaap in een koele ruimte tussen de 15 en 18 graden; geen koffie in de avond. Cafeïne werkt 6 uur lang door; eet geen zware maaltijd voor het slapengaan. Dit voorkomt maagzuur; neem geen slaapmutsje. Met alcohol val je diep in slaap, maar gaandeweg verstoort het de nachtrust.