De ā€˜Eā€™ van de E-nummers komt van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, die alle stoffen zeer goed onderzoekt.
De ā€˜Eā€™ van de E-nummers komt van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, die alle stoffen zeer goed onderzoekt. (Foto: aangeleverd)

E-nummers of puur en natuurlijk

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de eigenschappen ervan te verbeteren. Voordat een stof gebruikt mag worden als E-nummer, moet eerst goed onderzocht worden of de stof geen schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Er zijn veel E-nummers die of uit de natuur gehaald kunnen worden of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Sommige E-nummers worden bijvoorbeeld gewonnen uit delen van planten of komen van dierlijke bronnen zoals een kleurstof uit schildluizen. Van alle E-nummers is bepaald dat zij geen schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Maar aangezien er veel E-nummers zijn, is nog weinig bekend over de effecten van verschillende combinaties op de lange termijn. Vervang zoveel mogelijk bewerkte producten door natuurlijke producten.