Mag ik even?

'Voor allen die het Twiske natuur-en recreatiegebied een warm hart toedragen. Op 17 december jl. konden we in het Kompas een onopvallend berichtje lezen tussen de aanvragen omgevingsvergunning. Men leest er gauw overheen omdat het zo summier wordt vermeld. 'Aanvraag omgevingsvergunning De Zuiderlaaik 1 Plan: handelen in strijd met ruimtelijke plannen (Lentekabinet)".
Wie niet beter weet zou denken dat het een of ander politiek congres betreft. Maar het gaat hier over een muziekfestival in natuur- en recreatiegebied het Twiske. Een festival dat is uitgegroeid van 7.000 naar 14.000 deelnemers in 2019 en dat al jarenlang onder de APV is vergund. Ter illustratie: onder de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) vallen zaken als de kermis, de oliebollenkraam, een feest op het Kerkplein, de Oldtimerdag, een huis aan huis collecte etcetera.
Gezien de publicatie blijkt kennelijk nu pas dat dit festival Lentekabinet in strijd is met het geldende bestemmingsplan. Het past namelijk niet in het bestemmingsplan waar Het Twiske onder valt en is niet getoetst aan het bestemmingsplan. In dit bestemmingsplan zijn geen festivalterreinen aangegeven, geen grote parkeerterreinen, nieuwe bouwwerken zijn niet toegestaan, ook niet tijdelijk en overnachten is verboden.
Dit heeft alles te maken met het feit dat natuur- en recreatiegebied Het Twiske tevens een Natura 2000-gebied is waarvoor strenge regels gelden ter bescherming van de natuur. Het bestuur van recreatieschap Het Twiske keurt jammer genoeg veel plannen goed die in strijd zijn met de bestemmingsplannen van Oostzaan en Landsmeer. De APV kent geen ruimtelijke toetsing en nu komt men er kennelijk na jaren achter dat het festival in strijd is met het bestemmingsplan. Vandaar deze publicatie.
Voor bovengenoemde aanvraag is dus feitelijk een verandering van het bestemmingsplan nodig. Zonder inbreng van burgers en toestemming van de gemeenteraad kan men het bestemmingsplan niet wijzigen.
Onderhand zijn er gaandeweg op "strijdige" wijze steeds meer evenementen en nieuwe zaken toegestaan die niet passen in het bestemmingsplan. Ook Landsmeer kent dezelfde problematiek met Welcome To The Future dat ook onder de APV is vergund. Een aanvraag vergunning van WTTF om tijdens het festival te mogen overnachten/kamperen is inmiddels niet verstrekt. De gemeenteraad van Landsmeer heeft tegen gestemd.
Dat deze ontwikkelingen schade toebrengen en een bedreiging zijn voor dier en milieu behoeft geen betoog. De aanvraag omgevingsvergunning voor het Lentekabinet 2020 is in te zien. (Zie publicatie Kompas 17 december.)'
A. Klop, Oostzaan