Afbeelding
Uit handen van burgemeester Tange kreeg het echtpaar hun originele trouwakte uitgereikt. (Foto: Dirk Karten)

'We zijn nog een mooi paar, he Nic!'

WORMER – Hun diamanten jubileum werd al groots gevierd met familie, vrienden, kinderen en kleinkinderen. Maar het werd nog eens dunnetjes overgedaan toen burgemeester Peter Tange het echtpaar Nic en Wil Thoma-Van Amersfoort onlangs kwam feliciteren met hun 60-jarig huwelijk.

De liefde van de allebei 85-jaar jonge echtelieden bloeide op in Den Helder. Wil ontmoette haar partner op een feestje bij vliegveld De Kooy. "Er werd een operette opgevoerd waar ik met vriendinnen heen ging toen ik Nic zag", herinnert Wil die toen negentien was. Nic was gelijk verkocht toen hij in de pretoogjes van Wil keek, maar bij haar moest de liefde eerst nog groeien voor haar stoere luchtmachtman.

Zonder telefoon, WhattsApp of onlineplatforms om contact te leggen werden toch gewoon mondeling vervolgafspraakjes gemaakt. "In 1954 werden we een stel. Om in 1960 te trouwen", vertelt Wil stralend. Om haar man liefdevol aan te kijken en te zeggen 'We zijn toch nog mooi een paar, he Nic!' Die beaamt dat volmondig.

Gelijkvloers

Het ja-woord werd in Den Helder gegeven waar het bruidspaar in eerste instantie ging wonen. Via Alkmaar werd het uiteindelijk Koog aan de Zaan alwaar tot zes jaar geleden tot volle tevredenheid in Westerkoog werd gewoond. "We zijn altijd fan geweest van gelijkvloers wonen. Toen onze huidige woning in Wormer voorbij kwam waarbij dit kon, bovendien dicht bij onze dochter, was de keuze snel gemaakt. Weet je, nu konden we nog zelfstandig allerlei zaken rond een verhuizing regelen", licht Wil praktisch toe.

Meehelpen in de winkel

Het echtpaar kreeg twee kinderen, zoon Eric en dichter Ingrid. Moeder Wil komt zelf uit een gezin met acht kinderen. Als ze vertelt over hoe ze haar latere kindertijd beleefde, kun je niets anders dan respect krijgen voor deze pittige dame. "Ik ging op veertienjarige leeftijd werken in de aardappelen-, groenten- en fruithandel van mijn ouders. Het was hard werken, maar met veel voldoening. Ik heb het altijd heerlijk gevonden, de dankbaarheid van onze klanten was geweldig. Daar groei je zelf ook van."

'Marinevolk'

Helaas overleed haar vader waarna het samen met haar moeder de winkel runnen zwaar werd. "Ik kreeg wel hulp van mijn zussen hoor, vergeet dat niet te melden", voegt ze toe. "Maar om 6.15 uur ging de wekker al want om 7.00 uur ging de winkel open. Dat moest want dan kwam ook het marinevolk langs. Een mooie kans om gelijk wat te verkopen", klinkt het zakelijk.

Nu geniet het echtpaar van hun welverdiende rust in het mooie, landelijke Wormer. "We wonen hier echt heerlijk. En weet je dat er zelfs een groenteboer hier aan huis komt?"