Als het laatste blaadje in ons leven is gevallen, wat dan...?
Als het laatste blaadje in ons leven is gevallen, wat dan...? (Stockfoto)

Lezing in 'Café Doodgewoon'

KROMMENIE - Het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek/Waterland houdt op woensdag 18 maart de lezing over leven en sterven, 'het blijft een bijzonder mysterie'. De lezing wordt gehouden in het kader van Café Doodgewoon Zaanstreek/Waterland en vindt plaats in Buurtcentrum de Pelikaan, Kervelstraat 185 A in Krommenie.

Mirjam Lefeber vertelt in deze lezing meer over het stervensproces. Als er iemand in je omgeving overlijdt, word je geconfronteerd met verdriet en de dood. Maar wat is dood, is er hierna nog iets en zo ja, hoe gaat het nu met ze, ervaren ze nog pijn, hebben ze verdriet, waar zijn ze nu? Het grote verdriet bij nabestaanden wordt mede bepaald door de wijze waarop de persoon is overleden. Bij een ziekbed is het verdriet en rouwproces anders dan wanneer men plotseling overlijdt.

Mirjam vertelt aan de hand van vele contacten met de energie van overledenen hoe ze op het sterven terugkijken. Ze vertelt hoe ze het proces van voor het overlijden hebben ervaren, maar ook tijdens het sterven en waar ze nu zijn. Op deze manier kan ze nabestaanden en ook onszelf wat geruststellen, het trauma verzachten, wat rust geven in al deze angstige gedachten.

Café Doodgewoon is een bijeenkomst voor iedereen die met terminale (palliatieve) zorg te maken heeft of hierin geïnteresseerd is, van patiënt en mantelzorger/vrijwilliger tot professionele zorgverlener. Op deze bijeenkomsten kunnen lotgenoten en professionals elkaar ontmoeten en ervaring en informatie uitwisselen. Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis.