Lezing over Nederlandse schutterij

ZAANDAM - Paul Tjeertes van de Nederlandse Genealogische Vereniging geeft op 27 februari de lezing 'De Nederlandse schutterij door de eeuwen heen'. Hij doet dat in Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35 in Zaandam.

De schutterijen zijn in de Middeleeuwen als gilden ontstaan. Zij hadden als taak om de rust in de stad te bewaren. Zij waakten ook op de wallen en bemanden de poorten. In de 17e eeuw werd het lidmaatschap van de schutterij een erebaantje. In de patriottentijd vielen de schutterijen uiteen in prinsgezinde en patriottische schutterijen en bemoeiden zij zich met de landelijke politiek. Zo werd prinses Wilhelmina in 1787 door een patriottische schutterij nabij Goejanverwellesluis aangehouden.

Primaire taak

In de Franse tijd werden de schutterijen als Garde Nationale ingedeeld bij het Franse leger. In 1815 werden de schutterijen nationaal georganiseerd maar behielden hun plaatselijk karakter. Alle manlijke inwoners in de leeftijd van 25 tot 34 jaar waren schutterijplichtig en werden ingeschreven in de gemeentelijke schutterijregisters. Deze registers en de oude schutterijboeken vormen nu een bron van informatie over onze voorvaderen. Als primaire taak had de schutterij het handhaven van de openbare orde in de gemeente bij calamiteiten, zoals oproer, stakingen, brand enz. Zij kan worden gezien als de voorloper van de hedendaagse Mobiele Eenheden (M.E.) van de politie. Als het land in gevaar kwam, werd de schutterij als Landstorm aan de landmacht toegevoegd. Dit is allen tijdens de Belgische opstand van 1830-1831 gebeurd.

Toegang vrij. Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur.