De Groene Zwaan
De Groene Zwaan (Foto: aangeleverd)

Filmcafé met 'Shakespeare in love'

DE RIJP - In De Groene Zwaan in De Rijp wordt maandag 17 februari een filmcafé gehouden voor senioren. De film Shakespeare in love' wordt vertoond. Deze met maar liefst zeven Oscars bekroonde film vertelt de ontstaansgeschiedenis van Shakespeare's 'Romeo en Juliette' en zijn muze. Maar bovenal draait deze romantische komedie om de liefde voor taal, de grote verleider.

Shakespeare kampt met een gebrek aan inspiratie omdat hij geen echte muze heeft. Hij wordt op zijn huid gezeten door zijn opdrachtgever, de eigenaar van het theater The Rose. Die wil graag een komedie, het liefst met een hond, omdat Koningin Elizabeth I daar zo om moet lachen. Dus schrijft Shakespeare aan Romeo en Ethel, de dochter van de piraat, een komedie. Tijdens de audities meldt zich ene Thomas Kent, een jonge acteur met veel talent. Shakespeare is diep onder de indruk en biedt Kent de rol aan van Romeo. Maar Kent is eigenlijk geen man, maar Viola de Lesseps (Gwyneth Paltrow) een jonge, maar rijke dame. Viola is idolaat van het toneel en het werk van Shakespeare. Ze wil graag het toneel op, maar dat is onmogelijk. In de tijd van Elizabeth I was het vrouwen verboden te acteren. Als Shakespeare erachter komt dat Thomas Kent in werkelijkheid Viola in travestie is, wordt hij verliefd. Dit levert hem de inspiratie is voor het schrijven van een nieuw verhaal, dat Romeo en Julia gaat heten. De verbaasde acteurs zien de komedie veranderen in een tragedie en krijgen nieuwe rollen. Dan ontdekt Tilney, de censor is van de koningin, dat Thomas Kent een vrouw is. The Rose moet sluiten en het gezelschap mist nu een belangrijke acteur en een schouwburg. Het gezelschap krijgt echter het aanbod op te treden in The Curtain. Shakespeare neemt de rol van Romeo over en alles lijkt goed te komen. Dan slaat het noodlot weer toe: de acteur die Julia speelt krijgt de baard in de keel. Viola, die de voorstelling bijwoont, springt bij en vertolkt de rol van Julia.

Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur. Entree 5 euro, inclusief een kopje koffie of thee. Wie niet in staat is om zelfstandig naar De Groene Zwaan te komen kan bellen met Aangenaam Wonen Plus, 0299-820139 of mailen naar wonenplusaangenaam@rswp.nl, dan wordt er vervoer geregeld.