Afbeelding
Humanitas BOR-vrijwilligers en -coördinator op de eerste bijeenkomst van 2020. (Foto: aangeleverd)

Humanitas BOR biedt steun bij omgangsregeling

ZAANSTREEK - Een op de vijf kinderen verliest na een scheiding het contact met een van beide ouders. Humanitas BOR biedt tijdelijke steun aan ouders van kinderen van nul tot twaalf jaar om tot stabiele omgangsafspraken te komen. Uit onderzoek is gebleken dat contact met beide ouders van groot belang is voor het welzijn en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

De getrainde vrijwilligers van Humanitas komen regelmatig samen met de coördinator om ervaringen uit te wisselen. Ze hebben verschillende achtergronden. Sommigen zijn ervaringsdeskundig. Wat voorop staat is hun motivatie om gescheiden ouders met jonge kinderen te willen helpen. Aan de vrijwilligers vroegen we naar de motivatie om dit werk te doen.

Wat kun je als BOR-vrijwilliger betekenen?

Ingrid: "Voor het kind ben ik een vertrouwd gezicht, iemand die er echt voor ze is. Voor de ouders kan ik een luisterend oor zijn, een vraagbaak. En iemand die naast ze staat in een fase die voor beiden spannend is."

Wat motiveert jou dit te doen?

Ger: "Door mijn eigen lessen in het leven wil ik graag anderen helpen." Ingrid: "Kinderen staan nog zo aan het begin van hun leven en willen het liefst met hun vader en moeder omgaan. Door hier bij te helpen, hoop ik dat het kind in de toekomst geen problemen ervaart op dit gebied."

Wat is je mooiste ervaring tot nu toe?

Ingrid: "Ouders die elkaar eerst niet wilden zien of spreken - maar doordat ze allebei het belang van hun kind voor ogen hielden - bij het afsluiten van het traject wel gezamenlijk aan tafel afspraken maakten voor de toekomst. Dit was prachtig om te zien!" Ger vult aan met een glimlach: "Dat een vader op een gegeven moment na jaren weer een knuffel krijgt van zijn dochter. Hij heeft zich twee weken niet gewassen."

Gratis hulp

Hulp van Humanitas is gratis voor inwoners van de Zaanstreek. Meer informatie of aanmelden, kijk op humanitas.nl/zaanstreek/bor