Meepraten over een nieuw Zaans Klimaat Akkoord.
Meepraten over een nieuw Zaans Klimaat Akkoord. (Foto: aangeleverd)

Meepraten over Nieuw Zaans Klimaat

ZAANSTAD – In 2019 zijn de 'Zaanse klimaattafels' gestart. Een discussieplatform over hoe we een nieuw Zaans klimaat kunnen samenstellen voor de toekomst. Bewoners van Zaanstad worden gevraagd mee te praten.

Er is een tafel wonen, bedrijven, maatschappelijke organisaties, industrie, gemeente en mobiliteit. Onderweg naar een routekaart voor een duurzmwe toekomst is er door Nieuw Zaans Klimaat eerst een inventarisatie gemaakt van wat er al gebeurt op duurzaamheidsgebied in Zaanstad. Want: "als we weten waar de energie zit, kunnen we daarop verder bouwen."

"Iedereen praat erover: we moeten minder fossiele brandstoffen gebruiken. Voorbereid zijn op extremer weer en iets doen aan de enorme afvalberg. Maar hoe bereiden we Zaanstad voor op die toekomst? Hoe ziet Zaanstad er dan uit? Het Nieuw Zaans Klimaat staat voor onze toekomst. Een stad met schone lucht, schoon water en schone energie. Een stad die slim omgaat met grondstoffen en lokaal duurzame energie opwekt. Waar we een gezonde leefomgeving hebben, die een stootje kan hebben bij een veranderend klimaat en waar biodiversiteit zich herstelt."

De organisatie stelt dat dit een mooi perspectief is, maar tegelijkertijd een grote verandering met hoe we nu leven. "Die verandering moeten we met elkaar vormgeven. Daarom werken we met de Zaanse klimaattafels samen met inwoners, ondernemers en gemeente aan het Zaans Klimaatakkoord: een routekaart voor een klimaatneutraal Zaanstad (2030-2040) en een circulaire stad in 2050 met een gezonde leefomgeving voor mens en dier."

Ook meewerken?

Aanmelden voor de klimaattafels kan via het digitale aanmeldformulier op nieuwzaansklimaat.zaanstad.nl