Jos Apeldoorn.
Jos Apeldoorn. (Foto: aangeleverd).

Rubriek: 10 vragen aan

DE EGMONDEN - In de rubriek '10 vragen aan...' worden tien vragen gesteld aan een persoon uit het gebied van de krant en het online medium van Rodi. De ondervraagde moet ook een opvolger benoemen. 10 persoonlijke vragen om elkaar beter te leren kennen. Deze week - tijdens de volgende editie - in de schijnwerpers: Jos Apeldoorn.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Jos Apeldoorn, geboren in 1952 aan de Vennewatersweg 9, een van de eerste huizen van woningbouwvereniging St. Jozef. Ik was de achtste en was nadat mijn moeder verschillende miskramen had gehad, niet echt meer welkom. Mijn vader heeft toen gezegd : dan nemen we nog maar een Jozef de Timmerman. Zodoende was toen al een groot deel van mijn leven bepaald. Nadat ik in het bouwbedrijf heb gewerkt, woninginspecties heb gedaan en kaarsen gemaakt maak ik nu schilderijen en houten beelden. Momenteel ben ik bij het Abdijmuseum een tentoonstelling aan het voorbereiden over 75 jaar bevrijding met vele foto`s. Dit doen we samen met de andere Egmondse musea wat een hele leuke ervaring is.

Van wie bent u dr ien?

Mijn vader was Gert Apeldoorn ( Gert van Jan de Timmerman)en mijn moeder was Aaf Schuit. Gert was de oudste van Jan de Timmerman met zijn vrouw Guurtje Zonneveld. Aaf was de jongste van Dirk Schuit ( de Boffer, de Aardsvader of de Zood) en zijn vrouw Afie Buisman.

Wat heeft u met dit dorp?

Als je hier je hele leven woont dan hecht je aan de plek waar je iedereen kent en veel familie hebt. Het is ook fascinerend dat het een van drie dorpen is, veel personen uit de andere dorpen ken ik wel maar niet iedereen, enige rivaliteit kan je niet onderdrukken, je moet een beetje de humor ervan inzien. Agebinner, hew je je paspoort mee!

Wat is de mooiste plek in Egmond?

Ik ben verschrikkelijk gehecht aan mijn bedoening in en om ons huis. Als ik s `morgens naar mijn houtlokaal loop voel ik me een gelukkig mens. Ik wandel iedere ochtend een klein of groot rondje door het dorp en of de duinen en dan besef ik dat we op een prachtige plek wonen. Wij (Tiny Tervoort, ook een aannemersdochter) zijn geen vakantie mensen. Mijn kinderen, Manon Gerrit en Jaap reizen de hele wereld over, vinden het maar kortzichtig maar ik prijs me gelukkig dat ik me er niets van aantrek. We gaan wel regelmatig in ons eigen landje een paar dagen wandelen en fietsen.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

In 1956 zijn we verhuist naar de werkplaats van de Gebr. Apeldoorn aan de Herenweg 40. Daar heb ik een geweldige jeugd gehad, je kon er fijn spelen en mijn broer Nic en mijn zus Jeanne waren een paar jaar ouder en die organiseerde van alles in en om de werkplaats. Kerkje spelen, bibliotheek en poppenkast. Optredens met een circus met een heus gespannen koord. Met sinterklaas werd ik Zwarte Piet terwijl ik er nog in geloofde. Er werd veel gerepeteerd met muziek, met nicht Marijke hadden Nic en Jeanne het Trio Apeldoorn en traden op bruiloften op om geld op te halen voor de nieuwe kerk. Nic oefende ook met zijn Band The Monkeys. Ik was niet muzikaal maar maakte stiekem een schilderij dat ik niet durfde te laten zien. Ik was de jongste en veel mijn vader aan het helpen met planken aan boeren karren bevestigen. Ik werd ook vooral door mijn vader erg verwent wat ik terecht vond maar de rest plaagde mij ermee. We hadden ook onze zus Gerda, ze was 7 jaar ouder dan ik en had het Syndroom van Down, wij zeiden een mongooltje. Ze was heel lief maar ook wel eens lastig.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Een burgemeester doet het natuurlijk niet alleen maar zorg in ieder geval voor goede woonruimte voor de jeugd en de oudere. Ik zou het ook prachtig vinden als er wat geƫxperimenteerd zou worden met de Tiny Houses. Klein, buitenleven en zuinig. Prachtig toch voor jonge mensen om te starten. Ik heb het niet op die nieuwe huizen met grote stenen vloeren.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Openheid, kijk met een open blik de wereld in en wees aardig. Kijk de mensen aan en groet, mensen kijken wel vaak vreemd ik heb zelfs meegemaakt dat ze boos werden als ik ze groette maar meestal krijg je leuke reacties.

Wat is uw toekomstwens voor Egmond?

De Muziektent heeft weer mensen die op 5 mei een bevrijdingsfeest organiseren. Het is dan 25 jaar geleden dat hij geopend is. Ik hoop dat het weer dan meezit en dat het in de toekomst door mag gaan.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en wat zou u hem/haar willen vragen?

Als mijn opvolger prijs ik Ger Baltus aan, hij zit in heel veel verenigingen en politiek en staat voor heel veel mensen klaar en hij blijft altijd aardig. Ger, volgens mij ga je met pensioen, wat ga je doen?