Burgemeester Peter Tange, ook in zijn laatste nieuwjaarsspeech bevlogen.
Burgemeester Peter Tange, ook in zijn laatste nieuwjaarsspeech bevlogen. (Foto's: Dirk Karten)

'We hebben eigen 'Wormerlandse maat'

WORMERLAND – "Ik weet zeker dat hij deze speech niet gaat verbeteren", grapt een bezoeker van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Wormerland. Daarmee doelt hij op het naderende vertrek van burgemeester Peter Tange. Tegelijkertijd zijn er vooral tevreden geluiden te horen over wat de burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak aanhaalde. "Typisch Wormerlands en dat moet ook zo blijven."

Door Dirk Karten

De hal van het gemeentehuis stroomde dinsdagavond vanaf 19.30 uur vol en de sfeer was gelijk opperbest. Handen werden enthousiast geschud, nieuwjaarswensen rondgestrooid terwijl jeugdorkest Ratatouille voor de muzikale verpozing zorgde. En hoe! Onder leiding van dirigent Bart Tuinman werd er lustig met loepzuivere muzieknoten rondgestrooid.

Burgemeester Peter Tange in zijn laatste nieuwjaarstoespraak

Het publiek genoot en niet minder burgemeester Tange die misschien wel daardoor een 'Zaans kwartiertje' later dan gepland achter het spreekgestoelte plaatsnam voor de traditionele nieuwjaarstoespraak. Daarin blikte hij terug op het afgelopen jaar en te kijken naar de toekomst. Al liet hij gelijk blijken dat er bij veel ontwikkelingen de grens niet scherp te trekken is van het oude naar het nieuwe jaar.

Los van de vuurwerkdiscussie, 'een nieuwe traditie zou veilig gemeentelijk vuurwerk kunnen zijn. Landelijke besluitvorming hierover is noodzakelijk', werd stilgestaan bij de herdenking van 75 jaar bevrijding en het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar bevrijding

"Als we over onze landsgrenzen heen kijken, dan zien we dat vrede en vrijheid, democratie en mensenrechten, zéker niet vanzelfsprekend zijn in de wereld. Daarom blijft de herdenking en viering van de bevrijding, ook na 75 jaar, zo verschrikkelijk belangrijk. Ook in Wormerland. Samen met u kijk ik uit naar de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding in onze gemeente. Ook ons 5 mei comité, die de Bannetocht jaarlijks organiseert, zal hier een bijdrage aan leveren."

Klimaatakkoord

Ook de noodzaak om maatregelen te nemen voor ons klimaat werd aangestipt. "Zodoende zijn de wethouders Kees van Waaijen en Jeroen Schalkwijk op bezoek geweest bij basisschool De Eendragt voor het geven van een gastles over energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. In het coalitieakkoord hebben we vastgelegd dat Wormerland het nationaal klimaatakkoord omarmt, met daarin het doel om in 2030 fors minder CO2 uit te stoten. De gemeente voert een duurzaamheidsbeleid waardoor de gemeenschap, de ruimte, het openbaar landschap en het (leef)klimaat van Wormerland nog generaties lang mee kunnen."

(Vervolg op pagina 3)

En de beste wensen!
Babbelen aan de bar...
De catering was top geregeld.
Burgemeester Tange nam rustig de tijd iedereen de hand te schudden en te woord te staan, zoals (links) ondernemer Léon Hamming van De Saenkanter Fashion. .
Samen sterk. Jan Boer (rechts op de foto, Wormerland) en Harrie van der Laan (Zaanstad) waren druk in gesprek met de vertrekkende burgemeester.
'Natuurlijk wil ik met u op de foto, beste mevrouw.' Het zal voor de opvolger niet meevallen de charme van Peter Tange te evenaren...
Muziek maestro! Het jeugdorkest Ratatouille vermaakte het publiek muzikaal.
De receptie werd zeer goed bezocht, de sfeer prima.
Serieus achter het keyboard!