Willem Offerhaus en Richard Quakernaat maken de officiële start.
Willem Offerhaus en Richard Quakernaat maken de officiële start. (Foto: Johan W. Koopmans )

Aanleg glasvezel officieel begonnen

LANDSMEER - De aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk in Landsmeer is begonnen. Pal voor het gemeentehuis groeven Willem Offerhaus, directeur Executive relations & Strategic projects van KPN, en wethouder Richard Quakernaat vorige week dinsdag officieel het eerste gat.

Oplevering in principe eind van het voorjaar

De aanleg van het glasvezelnetwerk vindt in twee fases plaats. Fase één begint aan de zuidkant van het dorp. De tweede een paar maanden later vanaf de Calkoenstraat tot het einde van het dorp.

De gehele aanleg duurt tot ongeveer eind van het voorjaar. Het is mogelijk dat deze tijdlijn iets verschuift door de weersomstandigheden. Ook buiten de dorpskern, in Den Ilp en Purmerland wordt glasvezel aangelegd. Dat doet Glasvezel Buitenaf.

Met de komst van glasvezel in Landsmeer ontstaat veel meer capaciteit dan de huidige koperleidingen. Landsmeer loopt daarmee vooruit op de toekomstige ontwikkelingen. Het gebruik van internet neemt immers alleen maar toe. Denk alleen maar aan de steeds meer uitdijende hoeveelheid data die moet worden verwerkt, de toename van nieuwe apps en de populariteit van games. Het netwerk krijg een open structuur; naast KPN zullen nog veel meer providers hun diensten kunnen leveren. Het huidige koperwerk blijft in de grond, omdat daar nog veel op draait.

Bewoners die vragen hebben over de aanleg, planning en voordelen van glasvezel kunnen elke vrijdag van 12.00 tot 20.00 uur terecht in het glasvezelinformatiepunt aan het Marktplein. Bewoners kunnen de postcodecheck op kpnnetwerk.nl doen en zich inschrijven voor updates om op de hoogte te blijven.