Winkelen in de Westerstraat in Enkhuizen.
Winkelen in de Westerstraat in Enkhuizen. (Foto: Rodi Media)

Goede voornemers: 'Gewoon blij en gelukkig zijn!'

ENKHUIZEN – Het nieuwe jaar is begonnen! De hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar hebben we achter ons gelaten en tijdens het inluiden van het nieuwe jaar zijn de goede voornemens gemaakt. In de (winkel)straten van Enkhuizen namen we polshoogte van de voorgenomen plannen. De uitkomst is op z'n minst verrassend.

Wat is uw voornemen voor 2020? De 55-jarige Marianne uit Enkhuizen hoeft zich niet te bedenken. "Een spelletjesavond met de buren organiseren", zegt ze lachend. "En dan bedoel ik gezelschapspellen voordat je iets geks bedenkt. We hebben daar de ruimte en de buren voor. We zien ze te weinig en we willen 'bonden' met de buren. Het is ook een goede manier om de winter door te komen in Enkhuizen, want dan is het hier best rustig."

Geen pech hebben, is al geluk genoeg!

Wat wens je voor 2020? De inwoners en bezoekers van Enkhuizen zijn opvallend eensgezind in hun reactie. "Voornemens? Ik doe niet aan voornemens", antwoordt de 69-jarige Henk glimlachend. Ik ontmoet hem, terwijl hij zojuist zijn groenteafval heeft weggebracht naar een ondergrondse groencontainer in de binnenstad. "Een wens heb ik wel voor 2020: geen pech hebben is al geluk genoeg!"

Zo standaard!

De 54-jarige Sonja doet ook al niet aan voornemens. "Dat is zo standaard! Na twee weken ben je vaak alweer gestopt en krijg je daardoor het idee dat je hebt gefaald. Dat lijkt me niet gezond. Er komt zo'n druk op te liggen als je op 1 januari in één keer het roer om wilt gooien . Als je wat wilt doen of ergens mee wilt stoppen dan kan dat het hele jaar door. Wacht daar niet mee tot 1 januari is mijn advies."

Nellie (69) heeft daarentegen grootse reisplannen voor dit jaar. "Ik wil de Elbe-Radweg, een fietsroute tot aan Praag fietsen. En de Eifelsteig, een lange afstandswandeling van Aken naar Trier, wil ik afmaken. Ook wil ik graag de Hadrian's Wall lopen in Noord Engeland, dat is zeven dagen lopen. Ja, ik ben een buitenmens. Het liefste koester ik natuurlijk de mensen om mij heen, dat is niet echt een voornemen, maar iets wat ik sowieso doe."

Een goed boek

Liesbeth (57) uit Enkhuizen zegt simpelweg: "Maak van 2020 een beter jaar dan 2019." Om uit te leggen wat ze daarmee bedoelt. "Neem meer tijd voor jezelf. We moeten meer ont-stressen!", roept ze uit. "Minder met onze telefoons bezig zijn. Wie zegt er wat, wie heeft er wat nodig. We willen het allemaal bijhouden, maar pak liever een goed boek denk ik weleens. Dat is veel beter dan ons druk maken en bezig zijn met de wereld om ons heen."

Inge (22) uit Grootebroek rookt een sigaretje buiten, terwijl haar familie de lunch afrekent bij Grand Café Van Bleiswijk. "Ik doe niet aan voornemens. Je moet leven naar wat goed is. Gewoon blij en gelukkig zijn en accepteren wat je bent, wie je bent en wat je hebt. Ik ben met mijn moeder en zussen lekker aan het winkelen. Supergezellig!"

Gre (73) gelooft ook niet in voornemens, terwijl ze aan het winkelen is in de Westerstraat. "Ik ben zwak, ik begin nergens meer aan hoor! Dat heeft geen zin, want dat houd ik toch niet vol. Zorgen dat iedereen tevreden is, vind ik wel een mooi voornemen."

Iets voor een ander betekenen

Quality time

Ron (47) en Joyce (41) uit Venhuizen weten heel precies wat ze willen in 2020. Samen zijn ze de hectiek van het gezinsleven even ontvlucht. "Meer uitjes doen samen. Quality time. Zonder de kinderen. Nu ze wat groter zijn, kunnen we meer aandacht aan elkaar geven. We hadden het er pas nog met vrienden over: gezond blijven is natuurlijk het belangrijkste. Maar ook: dat je het geluk mag hebben om iets voor een ander te betekenen, dat hebben we als wens op onze nieuwjaarskaarten geschreven."

Afbeelding
Afbeelding