De ochtend na de brand blust de brandweer na door het riet los te trekken.
De ochtend na de brand blust de brandweer na door het riet los te trekken. (Foto: Rodi Media Irene Hemels)

Drama rond molen: 'Dit is een nachtmerrie. Wij zijn in rouw'

BOVENKARSPEL - Molen Ceres aan de Broekerhavenweg in Bovenkarspel is in de nacht van Oud en Nieuw verwoest door brand. De molenaar is in rouw, maar ook de cliënten van de naastgelegen zorgbakkerij hebben zorgen.

Zijn hart stond stil toen hij ervan hoorde, vertelt molenaar Johan Ooijevaar. "M'n levenswerk is weg, was mijn eerste gedachte. Zo schokkend. Maar nu we een paar dagen later echt de molen in mogen om nog wat spullen te redden, zie je wat er verbrand is, daar word je weer heel triest van." Hoewel de politie nog niets kan zeggen over de oorzaak omdat onderzoek nog loopt, is de molenaar ervan overtuigd dat de brand door vuurwerk is veroorzaakt. "Getuigen hebben gezien dat jongeren met vuurwerk bezig waren." Of ik het had kunnen voorkomen? "Ik denk er ieder jaar weer aan, zal ik er gaan zitten zodat ik mensen met vuurwerk kan wegsturen. Maar het was ook mooi stil weer, dus ik dacht: er is niets aan de hand. Tegelijk is het een rustige buurt wat vuurwerk betreft en mijn familie zit er ook niet op te wachten dat ik er niet ben met oudjaar."

Restanten

Na het bluswerk van de hevige fik tijdens oudejaarsnacht waren brandweermannen in de ochtend van nieuwjaarsdag bezig met nablussen. Het resterende riet van de kap werd verspreid om nog smeulend vuur te doven. De historische molen, rijksmonument, stamt uit 1848 en wordt uitsluitend gebruikt voor het malen van biologische tarwe en spelt. De achtkante stelling molen is een officiële trouwlocatie voor de gemeente Stede Broec en altijd vrij te gezichtigen. Zeker is dat de molen weer wordt opgebouwd, aldus de molenaar. "Alle betrokken partijen willen hetzelfde."

De vijf ton wegende wieken en het wiekenkruis ('het gevlucht') zijn gestut en worden er deze week afgehaald om te voorkomen dat het karkas instort, dat door het zware gewicht instabiel is geworden. Ook de staart, een gegoten as van zeven meter lang, weegt tonnen en wordt gedemonteerd en waar mogelijk herplaatst. De kap is ook nog in redelijke staat en wordt binnenkort op de grond gezet. "Het is een rijksmonument en er mag geen balkje de molen uit. De balken zijn heel erg verbrand en moeten in de molen gerepareerd worden. Het zou mij verbazen als 'ie er binnen twee jaar weer staat."

Omstanders

"Dit is erg", zegt een oudere heer die de ochtend na de brand om tien uur langsrijdt in zijn scootmobiel. "Ik heb er tachtig jaar tegenaan gekeken en ben er vaak binnen geweest." Een bewoonster die op de fiets komt aangereden om de restanten van de brand in zich op te nemen is net zo ontdaan. "Dit is verschrikkelijk voor ons. Het is zo'n belangrijk gebouw. Zo beeldbepalend! Toch staat er nog meer overeind dan ik had gedacht na die heftige brand van vannacht."

Zorgbakkerij

De Molenwiek, de naastgelegen zorgbakkerij, heeft geen schade opgelopen. De lunchroom is dan ook gewoon geopend. Bakker Pieter Schouten: "Wij hebben geen enkele schade doordat de brandweer vanuit onze kant heeft gespoten en een hoekje van ons gebouw nat hield. We hebben 's nachts en nieuwjaarsdag als een soort crisisopvang gefungeerd. Blij dat we op die manier nog iets konden betekenen. Dit heeft een enorme emotionele impact. Het was heel heftig. Er is vaak geoefend, maar als het dan echt is..."

Ook zorgcoördinator Diane Schouten is nog steeds geschokt over de gebeurtenis. "Dit is een nachtmerrie voor elke molenaar. Wij zijn ook een soort van in de rouw. We horen toch bij elkaar. Onze cliënten werken niet in de molen, maar het speltmeel en de geplette tarwe komen wel van de molen en we zijn een heel hecht team samen met de molenaars. Het is bovendien een akelig gezicht zo'n karkas..De hele charme is er vanaf. Dit voelt heel raar. We voelen ons in de steek gelaten, daar staan we dan met ons gebouwtje zonder molen."

Bijeenkomst

De feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst voor de cliënten van de zorgbakkerij en lunchroom werd meer een verwerkingsbijeenkomst. Diane: "Iedereen is natuurlijk behoorlijk geschrokken en verdrietig, maar door samen te zijn, hebben de meesten het een plek kunnen geven. We hadden een acht meter grote sjoelbak gehuurd en dat heeft geholpen om de emoties en energie kwijt te kunnen."

Zwaar beschadigd roept rijksmonument veel emotie op:
Afbeelding
Afbeelding