Molen Ceres in Bovenkarspel
Molen Ceres in Bovenkarspel (Foto: matthijs ero)

Vuurwerk drama

BOVENKARSPEL - De Hollandsche Molen wil dat er voor de volgende jaarwisseling serieus werk wordt gemaakt van het instellen van vuurwerkvrije zones rond molens. Dit mede naar aanleiding van de ernstige molenbrand van molen Ceres in Bovenkarspel.

Het is voor bijna honderd procent duidelijk dat beide branden werden veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk, zegt directeur Nicole Bakker: "Elk jaar leven alle moleneigenaren en molenaars rond Oud en Nieuw in angst dat hun molen in brand vliegt door vuurwerk of door wensballonnen. Dat kan zo niet langer. Molens zijn uniek, kostbaar én kwetsbaar Nederlands erfgoed."

Vuurwerkvrije zone

Maar weinig gemeenten hebben vuurwerkvrije zones ingesteld rond molens. Gemeente Stede Broec vindt het nu niet het moment om de discussie over vuurwerkvrije zones te voeren. Het invoeren van een vuurwerkvrije zone vraagt om een zorgvuldige afweging, aldus de gemeente.

Inzamelingsactie

Molen Ceres in Bovenkarspel is, ondanks de grote inzet van de brandweer, ernstig beschadigd door de molenbrand. De molen kan wel worden hersteld. Er is inmiddels een inzamelingsactie gestart voor de herbouw van molen Ceres. Geld kan gedoneerd worden op het rekeningnummer van Stichting De Westfriese Molens: NL 64 RABO 0329732846 ovv donatie molen Ceres.

Molen Ceres in Bovenkarspel.
Afbeelding
Molen Ceres een dag na de brand tijdens oudjaarsnacht.