Afbeelding
Ab en Annie achter de toonbank van hun op 11 april 1974 geopende supermarkt. Het moment waarop de omslag werd gemaakt naar zelfbediening bij de enige kruidenierswinkel die Krommeniedijk ooit rijk was. (Foto: E. Nierop)

'Assepoester' uit Krommeniedijk 100 jaar

KROMMENIEDIJK – Ze gaat vandaag niet door één, maar liefst twee erepoorten naar het dorpshuis alwaar zo'n 250 familieleden, vrienden en dorpsgenoten haar met een verrassingsfeest warm welkom heten en feliciteren met het behalen van de 100 jaar: Annie Wolthuis-Wouda. De vrouw van 'Appie Puntzak' was jarenlang het gezicht van hét kruidenierswinkeltje van Krommeniedijk op nummer 149.

Door Dirk Karten

Een leven van altijd in de dorpswinkel werken. 'Tussendoor' vijf kinderen baren. Maar ook onderduikers in de polder in veiligheid brengen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoons Hans en Ruud, vergezeld van hun vrouwen - de 'koude kant' - Elza en Syl halen herinneringen op aan het leven van de eerste honderdjarige op Krommeniedijk.

Verrassingsfeest voor kruideniersvrouw Annie Wolthuis-Wouda

"Niet omdat ze zelf niet meer kan vertellen, maar het artikel moet een verrassing zijn", klinkt het als één mond. "Moeder speelde tot vorig jaar nog bridge", zegt zoon Ruud. Hij kan haar vanuit zijn eigen woning zien, want Annie woont er schuin tegenover. Nog altijd zelfstandig, al is er mantelzorg door de hele familie. Met respect stelt het viertal: "Ze is nog steeds kien. Een echte zakenvrouw. Rekenen kon ze als de beste. Ze bestierde de hele kruidenierszaak. Vader Ab was maandag en dinsdag op pad naar de klanten voor het ophalen van de boodschappenlijstjes uit het oranje boekje. De waren bracht hij later in de week bij de klanten thuis. Alles ging in de grote mand voorop de fiets. Er pasten precies 22 bestellingen in. Moeder Annie runde de dorpswinkel."

Annie ontmoette haar man in IJmuiden. De liefde bloeide op tijdens een turnuitvoering met haar vereniging Lycurgus. Ab woonde toen in IJmuiden waar het stel na de Tweede Wereldoorlog ging wonen. "Annie vond IJmuiden echter niets. Na een jaar was de boerendochter weer terug in Krommeniedijk. In 1947 nam Ab, die toen al kruideniersknecht was, de winkel over van de familie Broersen. En kreeg Krommeniedijk een eigen kruidenierswinkel", vertelt zoon Hans. Annie kreeg vijf kinderen: Hans, Rob, Ruud en Dik en hun zus Els.

Winkelsluitingstijdenwet? Ja, die was er wel. Maar op Krommeniedijk golden andere regels. Had je 's avonds nog petroleumnodig? De deur van de zaak stond open. "Altijd onder het eten ging de bel…" Klompen, geneesmiddelen voor vee, een fles Abro afwasmiddel. Gasmuntjes of de felgekleurde Exota limonade: noem het op en Annie en Ab verkochten het. "Natuurlijk ging het ook een keertje mis. Terwijl de politie de bekeuring uitschreef, kwam een klant binnen die doodleuk zei 'mag ik even voor, ik heb haast…'."

(VERVOLG OP PAGINA 3)

Afbeelding
Afbeelding