Mag ik even?

Referendumverzoek

Beste mede-Landsmeerders,

Nog even en we zijn een jaar bezig zonder antwoord van de gemeente op ons op 16 mei 2019 ingediende referendumverzoek voor de bestuurlijke toekomst van Landsmeer. Het is dus hoog tijd dat ik de stand van zaken schets voor alle 429 ondertekenaars van de petitie online en natuurlijk alle mensen die persoonlijk naar het gemeentehuis zijn gegaan om een handtekening te zetten.

In februari 2019 heb ik een petitie online gezet om te peilen of er genoeg draagvlak zou zijn voor een verzoek om een referendum in te dienen. Na voldoende ondersteunende handtekeningen (429) heb ik samen met mevrouw Damme en de heer Zeedijk het verzoek om een referendum opgesteld. Na een oproep (op Facebook, via postertjes en mondeling) werden er binnen één dag 93 (!) ondersteunende handtekeningen persoonlijk aan de balie op het gemeentehuis gezet (er waren er minimaal 50 nodig) en aansluitend zijn deze afgegeven aan de griffier.

Op 23 mei 2019 is het verzoek behandeld in de raadsvergadering (nadat het college B & W zich pas op 21 mei 2019 over het raadsbesluit had gebogen). Tijdens die raadsvergadering van 23 mei werd het referendumverzoek afgewezen. De raad had zichzelf een zogenaamde 'discretionaire bevoegdheid' gegeven, oftewel de bevoegdheid om in concrete gevallen naar eigen inzicht een besluit te nemen. Dit leek ons onterecht. De raad lijkt de eigen referendumverordening niet na te leven. Zij geven ons (initiatiefnemers) tegenstrijdige, verwarrende en verkeerde informatie.

Na wachten op de officiële afwijzing van het referendumverzoek is op 22 juli 2019 bezwaar gemaakt tegen de uitspraak van de raad en is er op 10 september 2019 een hoorzitting gehouden door een (onafhankelijke) bezwarencommissie. Tijdens de zitting merkten de juristen van deze commissie op dat het wel vreemd was dat de raad vond dat het referendumverzoek niet aan een speciaal daarvoor bestemde onafhankelijke commissie hoefde te worden voorgelegd, ondanks het feit dat dit vastgelegd is in de referendumverordening van 2014, die door de raad van de gemeente Landsmeer zelf is opgesteld.

Na 10 september had de gemeente nog twee weken de tijd om te reageren, waar wij, als bezwaarmakers, ook weer op mochten reageren. De raad heeft helaas lak aan de door henzelf gestelde termijnen van antwoorden: twee weken werden er acht (!).

Op 21 november 2019 werd een reactie op de stukken door de raad ingediend. Op basis hiervan zou de bezwarencommissie binnen twee weken, uiterlijk drie weken met een advies richting de raad komen. Die termijn verstreek op 11 december 2019. Er is tot op heden geen advies uitgevaardigd door de bezwarencommissie richting de raad. Wij horen niets?! Wordt alles opzettelijk op de lange baan geschoven? Ook ik, als ongeruste inwoner van Landsmeer, had graag deelgenomen aan een referendum. Wordt ons recht op een referendum ons afgenomen door vergadertechnieken? Uitstelprocedures? Beste raadsleden, B & W, bezwarencommissie, hoe lang laat u ons nog wachten op een antwoord? Beste inwoners van Landsmeer, zo wordt er helaas met een verzoek van ons, de inwoners van Landsmeer, (de kiezers) omgegaan…

Linda Verbeek