Mag ik even?

Geachte burgers van Landsmeer en Oostzaan,

Wonen in groen wel doen

Wonen in het groen wel of niet doen, met deze vraag legde de lokale VVD de burgers voor: 'Wat kan wel of wat kan niet?' De opkomst in Vrij en Blij was boven verwachting en alle lagen van de bevolking en vele politici waren aanwezig, hoewel ik degenen die naarstig een woning zoeken niet heb gespot.

De sprekers waren oud-Rijksbouwmeester Tjeerd Dijkstra, schrijver Bas Kok, wethouder Jurgen Nobel en gedeputeerde Cees Loggen. Ook de ondernemers met goede plannen en ideeën gaven acte de pr'ésence, maar gaven nog geen mening.

Het onderwerp wonen in het groen lijkt een heilige graal die onaantastbaar lijkt. Toch moeten we eraan geloven; de ruimte binnen de dorpskernen lijkt op, inwoners oppotten is niet verantwoord.

Hoewel ik verschillende ideeën heb gelanceerd lijken die niet door de politiek te worden omarmd. Eén voorbeeld: de grote parkeerplaats voor de sporthal beslaat zo'n 1900 vierkante meter, uitsluitend parkeerplekken, dus niet de omtrekken. Hier kan op een hoogte van 3,5 meter op palen een wooncomplex worden gerealiseerd voor zowel ouderen of juist gemengd met jongeren, en een loopbrug naar het aanliggende De Keern.

De auto's en de vrijdagmarkt kunnen gewoon droog worden gestald en geparkeerd blijven, er bovenop staan woningen voor alleengaanden van 35 vierkante meter. Dat is mooi op gratis grond, wat nu dus wel goed gebruikt kan worden. De sporthal verhuizen is een utopie: te duur en te weinig grondopbrengst, en een nieuwe hal bouwen is tegen alle euro- en milieuwetten in.

Wat te denken of de grootgrondbezitters van wie ik er een aantal ken (ikzelf kan zes 'kleine' woningen op mijn bouwkavel kwijt van totaal 3100 vierkante meter maar dan moet de gemeente wel acteren en een oproep doen naar de mogelijkheden die burgers zelf kunnen aandragen, en bijvoorbeeld grootouders of kinderen of familie in de buurt willen behouden en eventuele zorg kunnen bieden. Er wonen heel wat slimme mensen in Landsmeer, maar het bestuur moet ze wel uitnodigen en faciliteren.

Waar is echte natuur in Landsmeer? Dat vragen sommigen zich af. Nou, nergens, het is overwegend groen, maar dat is uw tuin wellicht ook. We zijn een almaar groeiend woonland en de 'natuur' zal ooit zijn bijdrage moeten gaan doen. Een vogel hoeft niet veel te doen om een andere rustplek te vinden, voor mensen is dat een onmogelijke opgave in ons kikkerland.

Het roer moet om, en de toekomst visie moet gereviseerd worden. In ons buitengebied staan 165 huizen, in het dorp 4300, dus wat meer woningen in het buitengebied is helemaal niet zo extreem. De rijksoverheid en de EU veroorzaken de ongebreidelde groei van inwoners. Wellicht kan een enquête steun geven aan de wensen en verlangens van onze burgers. De politiek is aan zet, met een goed VVD-begin op vrijdag 7 februari 2020 in Vrij en Blij met dank aan de sprekers.

Een opmerking van een politicus, dat bepaalde fracties bouwen in het groen tegenhouden, houdt wel in dat onze huizen dank zij hen steeds meer waard worden. Daar heeft hij wel een punt.

Er zijn vele eigenaren van grond en goederen, maar de overheid is de bezitter…

Peter R. Ruijs, Landsmeer