KNO-artsen Jan van der Borden en Froukje Verdam.
KNO-artsen Jan van der Borden en Froukje Verdam. (Foto: aangeleverd)

Gehoorschade verdient blijvende aandacht

NOORD - BovenIJ KNO-arts Jan van der Borden is met pensioen. Hij gaat zijn patiënten zeker missen. Samen met zijn opvolger Froukje Verdam kijkt hij vooruit. "Als je gezond oud wilt worden, moet je je nu al beschermen tegen gehoorschade."

Jan heeft in bijna alle Amsterdamse ziekenhuizen gewerkt. Het persoonlijke contact met patiënten maakte dat hij de afgelopen 20 jaar aan het BovenIJ ziekenhuis verbonden bleef. "Ik heb meteen een beeld van de patiënt, omdat ik zijn achtergrond ken, en weet wat er omgaat in het gezin. Dat is voor mij de meerwaarde van een klein ziekenhuis." Hij zal het contact met zijn patiënten, van wie hij sommigen al meer dan 30 jaar kent, dan ook zeker gaan missen. Froukje Verdam koos als gepromoveerd KNO-arts na twee jaar in het St Antonius Ziekenhuis gewerkt te hebben, bewust voor de persoonlijke zorg in het BovenIJ. "Dit is een ziekenhuis waar arts, patiënt en huisarts elkaar kennen. Dat laagdrempelige contact komt de zorg ten goede, en dat ervaar ik dagelijks met mijn patiënten." Op Jan zijn spreekuur kwamen veel patiënten met oorsuizen, zelfs uit Groningen. Oorsuizen zie je niet aan de buitenkant, maar deze klacht kan voor patiënten invaliderend zijn. Jan nam patiënten met oorsuizen serieus, ook toen de klacht nog niet zoveel aandacht kreeg. In de afgelopen jaren zijn er allerlei nieuwe inzichten en technieken gekomen, maar voor oorsuizen is dé behandeling nog steeds niet bekend. "Wel kunnen we patiënten veel beter begeleiden", vertelt Froukje, "en uitleggen wat iemand nodig heeft."

Jan moet helaas vaststellen dat de gevolgen van gehoorschade na al die jaren nog altijd onderschat wordt. Jan: "Ouders kennen het belang van niet roken of niet te vet eten, maar ze zouden moeten weten dat preventie van lawaaischade ook in dat rijtje thuis hoort." Dat besef komt pas als mensen klachten zoals oorsuizen en gehoorverlies krijgen. Froukje: "Als je ouder wordt, gaat je gehoor achteruit. Heb je daarbij ook gehoorschade, dan verergert dat die achteruitgang. Wij weten sinds kort dat gehoorverlies ook samen gaat met cognitieve achteruitgang. Dus: als je gezond ouder wilt worden, moet je gehoorschade nu al beperken. Slechter horen betekent bovendien ook slechter verstaan. Dat kun je alleen zelf voorkomen."

De KNO-artsen in het BovenIJ ziekenhuis zien een grote variatie aan patiënten en klachten, passend bij een klein ziekenhuis. Patiënten worden vrijwel altijd geopereerd door hun eigen KNO-arts, want persoonlijke zorg staat voorop. Froukje: "We hebben dus ook korte lijntjes met verwijzers en wij weten waar onze patiënt het best terecht kan, als de behandeling dat nodig maakt. Goed om te weten: de vakgroep beschikt over eigen akoepedisten, professionals die nauwkeurig gehoortesten uitvoeren. Daarin onderscheiden wij ons van andere ziekenhuizen."