Team Bergen van Samenloop voor Hoop.
Team Bergen van Samenloop voor Hoop. (Foto: H Plaatsman)

'Samenloop voor Hoop wordt echt festival'

BERGEN - Beleven, meeleven, doorleven. Dat is het motto van de Samenlopen die in diverse regio's van het land worden georganiseerd door lokale werkgroepen, onder auspiciƫn van het KWF.

Door Ed Bausch

Het zo belangrijke fonds voor de bestrijding van kanker ziet graag dat acties echt vanuit de samenleving worden georganiseerd. In Bergen werkt een lokale werkgroep hard aan de 24-uurs wandelestafette zoals die zaterdag 6 en zondag 7 juni op het terrein van VV Bergen gaat plaatsvinden. "Het gaat gestaag en goed vooruit, het worden inspirerende en festivalachtige dagen", aldus Corine de Jager, voorzitter van Samenloop voor Hoop voor Bergen en omgeving. "Ons streven is om geen kosten te maken en zoveel mogelijk af te dragen aan het KWF en ook aan lokale initiatieven ter bestrijding van de ziekte en ter verbetering van de levenskwaliteit bij voortleven."

De Jager was tot ruim twee jaar geleden Utrechtse. Ze was er zelfs wijkburgemeester. Maar ze gaf gehoor aan de oproep van de burgemeester van Bergen om hier een Samenloop voor Hoop van de grond te krijgen. Als nieuwbakken Bergense verzamelde ze een mooi aantal werkgroepleden en vrijwilligers en ging met hen aan de slag. "De 24 uren staan symbool voor de voortdurende strijd die een kankerpatiƫnt en zijn omgeving moeten leveren. Of goede stervensbegeleiding. Daar staan we 6 en 7 juni bij stil, maar zeker ook bij de vele succesverhalen over genezing of verlenging van de goede levensduur en verbetering van de kwaliteit daarvan."

'Lief zijn met elkaar'

Dit zinnetje is wel een lijfspreuk voor Corine. Ze probeert sowieso met haar gezin en bij alles wat ze doet dat zinnetje in de praktijk te brengen. "Lief zijn is natuurlijk juist ook voor jongeren en volwassenen die met kanker te maken krijgen heel belangrijk. Zorgen zijn er immers al genoeg. Maar onze werkgroep kiest ook voor beleven, meeleven en doorleven als steekwoorden om tot een evenement te komen waaraan zoveel mogelijk streekgenoten actief en passief kunnen meedoen." De estafette heeft daarom geen wedstrijdelement. Het werkt zo: teams van circa twaalf personen kunnen zich inschrijven om 700 meter te lopen, individueel of als team. Bijna iedereen kent in zijn omgeving wel iemand die de ziekte kreeg, of ervan genas. Het goede nieuws is toch ook dat de overlevingskansen stijgen, door al het onderzoek.

Rumoer en stilte

Op het terrein aan de Groeneweg kan 6 juni vanaf 15.00 uur worden gelopen, of een bezoek gebracht worden aan de braderie, mee worden gedaan aan allerlei workshops en genoten van optredens van koren, muzikanten en bands. Ook zijn er momenten die Corine ceremonies noemt. "Momenten waarbij iedereen op een eigen manier kan stilstaan bij leven. Zeker is er 6 juni om 23.00 uur de kaarsenceremonie, waarbij iedereen iets kan opschrijven. Vanaf 01.00 wordt er alleen gelopen en zijn we verder stil, maar al vroeg 7 juni zal alles op het terrein weer in ritme komen, tot aan de afsluiting om 15.00 uur. Voor de optredens kunnen musici zich opgeven."

Inschrijving open

Het Alkmaarse Praethuys is een van de lokale goede doelen. Daarnaast bijdragen aan het Noord-West ziekenhuis voor onderzoek en natuurlijk gaat er een deel naar het KWF. "Voor ons is het heel belangrijk dat we proberen geen kosten te maken en alles gesponsord te krijgen, zodat we zoveel mogelijk kunnen afdragen", zegt Corine. De organisatie streeft naar honderd teams en heel veel kijkers, voor wie ook een leuke voetbalwedstrijd wordt georganiseerd.

Inschrijven voor de wandelestafette kost 15 euro per deelnemer en kan op www.samenloopvoorhoop.nl/bergen. De werkgroep is bereikbaar via bergen@samenloopvoorhoop.nl of 06-21202177.