De organisatoren van Film en Diner.
De organisatoren van Film en Diner. (Foto: aangeleverd).

Dorpelingen koken voor dorpelingen

BERGEN - Filmhuis Schoorl beleeft vrijdag 21 februari om 15.00 uur een primeur in de vorm van een cinema culinair, dat wil zeggen een film met aansluitend een viergangendiner. Initiatiefnemers zijn Riekje Meij en Ger Brusche uit Schoorl, die hiervoor Filmhuis Schoorl benaderden.

Riekje: "Hoe leuk is 't niet om met mensen uit je omgeving aan tafel te zitten, te genieten van een heerlijk diner en met elkaar na te praten over de film?" Op de rol staat 'Babette's Feast', een Scandinavische film waarin een gezamenlijke maaltijd van dorpelingen centraal staat. Ger: "Samen met mijn collega-koks Giel Bijkerk en Jur Hartenberg vonden we het een uitdaging om zoveel mogelijk de gerechten uit de film te benaderen en twee van de vier gangen zijn vrijwel gelijk aan die in de film". De drie koks maken deel uit van de 'Cookfella's' (www.cookfellas.nl), een genootschap van veertien enthousiaste vrienden, die eens per maand bij elkaar komen om exclusief te koken in de keuken van de Blinkerd.

'Babette's Feast' speelt in Jutland, begin negentiende eeuw. In een plattelandsdorpje wonen twee zussen samen met hun streng gelovige vader. Hoewel de zussen veel aanbidders hebben, komt het tot grote tevredenheid van hun vader nooit tot een huwelijk. Bijna een halve eeuw later vindt de Franse vluchtelinge Babette onderdak in hun huis. Na de dood van de vader mag Babette een feestmaal organiseren ter ere van zijn honderdste geboortedag; het wordt een feestmaal om nooit te vergeten en dat nog lang zal nazinderen bij de vrome dorpelingen! Babette's Feast is gebaseerd op een novelle van Karen Blixen en kreeg in 1988 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Reserveren kan tot uiterlijk 14 februari op www.filmhuisschoorl.nl à €35,- p.p. (exclusief drank). Er zijn slechts 50 couverts beschikbaar, dus wees er op tijd bij!