Ten einde raad

'Landsmeer vraagt provincie ten einde raad om hulp bij fusie.' Zo opende het artikel in het Noordhollands dagblad. Hoe komt het toch dat een bestuur met een goede zelfreflectie toch al heel wat jaren tobt met haar bestuurlijke toekomst? De bestuurskracht is al jaren ondermaats en dat leidt niet alleen tot het aftreden en niet opnieuw verkiezen van wethouders, burgemeesters, gemeentesecretaris, hetgeen weer tot oplopende kosten leidt, vanwege wachtgeldregelingen. Wat zou het niet verstandig lijken om het verachte afgeschreven bejaarde paard Referendum van stal te halen, want daarmee kun je de bevolking voor hun eigen ondergang laten kiezen, of is dit een overdreven conclusie?

Hoe goed en hoeveel ervaring hebben onze volksvertegenwoordigers? Zijn er professoren, uitvinders, industriƫlen, wetenschappers, rechtsgeleerden, financieel/fiscaal specialisten, geneeskundigen aanwezig die hun specialismen kunnen aanwenden om de stuurloosheid van Landsmeer weer midden op het vaarwater te krijgen?

Een voorbeeld: hoe kan het bestemmingsplan 'het Lint' een andere regelgeving hebben terwijl de oostkant correspondeert met de westkant van het 'Landelijk gebied', beide aan het Ilperveld gelegen, 2 soorten beleid van Natura2000. Het is onze fusieburen niet ontgaan dat er een bestuursomslag benodigd is en de geest van Landsmeer verhuist mee. Dan slaat deze neer op de beoogde fusiepartners en dat lijkt niet gewenst.

Dat de Landsmeer een hulpvraag moet doen bij de provincie lijkt een beetje op een schoolplein: 'Meester, ik mag niet meedoen, en ze hebben mijn bal ook al afgepakt'. Waarom geen 'bindend referendum' uitschrijven met een goede invalshoek voor de fracties die campagne kunnen voeren voor hun standpunten? Debevolking kan uit alle argumenten de 'juiste' eigen keuze distilleren. Of bent u bang voor de zelfstandig denkende, geschoolde, getalenteerde inwoners? Er zijn omliggende dorpen die soms al 100 jaar met Amsterdam zijn gefuseerd, maar een effectieve dorpsraad stuurt prima de belangen 'zelfstandig' aan.

Peter R. Ruijs, Landsmeer