Afbeelding
(Foto: raven lust)

Tips JONG Oostzaan tegen eenzaamheid

OOSTZAAN - 'Kom erbij!' luidt de slogan van de landelijke week tegen eenzaamheid. Naast ouderen kunnen ook volwassen, kinderen en zelfs jongeren last hebben van eenzaamheid of zich eenzaam voelen. Soms is het moeilijk om te herkennen wanneer iemand eenzaam is. Hierover is op eentegeneenzaamheid.nl meer te vinden. Ook staat daar hoe je eenzaamheid bespreekbaar kunt maken. Jong Oostzaan heeft alvast wat tips gevonden.

Activiteiten

Natuurlijk kan deze niet ontbreken op de lijst. Bij JONG Oostzaan vind je activiteiten die voor en door jongeren worden georganiseerd.Heb jij een idee, een wens of wil je gewoon wat leuks doen, dan is dit ‘the place to be’, ook als je informatie of advies zoekt. Kijk hiervoor op jongoostzaan.nl, via facebook, instagram en op de email: info@jongoostzaan.nl. In in de herfstvakantie zijn er diverse (coronaproof) activiteiten voor de Oostzaanse jeugd.

Slowly

Slowly is een app waarbij je heel ouderwets kunt communiceren met penvrienden. Iets minder ouderwets is dat het door middel gaat via berichtjes die je echt over de hele wereld kunt sturen. Je kiest een leeftijdscategorie, interesses en je kunt gelijk aan de slag. Met de brieven die je verstuurt en ontvangt kun je digitale postzegels verzamelen.

Vrijwilligerswerk

Corona of niet, het meeste werk gaat door. Hierdoor worden er ook nog altijd vrijwilligers gezocht. Vrijwilligerwerk is vaak laagdrempelig werk waar je maatschappelijk bezig bent en sociale contacten kunt leggen. Op wehelpen.nl staan verschillende hulpvragen en hulpaanbod voor lichte huishoudelijke taken, boodschappen doen en/of een bakkie koffie drinken. Daarnaast verwelkomt JONG Oostzaan de jongeren graag in een van haar crews. Je kunt helpen op de filmavond, frisfeestjes of bedenk zelf een leuke activiteit.

Verzorgingshuis

In een verzorgingshuis zitten veel ouderen die niet zelfstandig de deur uit kunnen of weinig bezoek ontvangen. Meestal is er een activiteitenbegeleider aanwezig, met meer handen kunnen er meer activiteiten plaatsvinden. Misschien hou je er zelfs een leuke extra opa of oma aan over. Natuurlijk is deze tip af te raden in deze tijd, maar een wenskaart naar een bewoner kan ook heel leuk zijn. Vergeet niet je adres op te schrijven, dan kun je heel ouderwets als penvrienden toch elkaar vermaken.