Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Politiek Platform Landsmeer

OZB-aanslag

LANDSMEER - Landsmeerders die bezwaar maken tegen hun OZB-aanslag, krijgen bijna twee keer zo vaak gelijk als Amsterdammers die hetzelfde doen. Dat blijkt uit gegevens die deze krant heeft opgevraagd bij Belastingdienst Amsterdam, dat voor Landsmeer de OZB-aanslagen verzorgt. De cijfers over het jaar 2019 laten zien dat 53% van de Landsmeerse bezwaren gegrond bleek, tegen 27% van de bezwaren uit de gemeente Amsterdam.

Hieruit zou je kunnen concluderen dat het voor Landsmeerders dus veel meer loont om bezwaar te maken dan voor Amsterdammers. Wat de Landsmeerse wethouder Erik Heinrich betreft ligt dat waarschijnlijk wat genuanceerder. Volgens hem kent Landsmeer veel meer vrijstaande woningen en minder ‘uniforme woningbouw’ dan Amsterdam. De waarde van huizen wordt geautomatiseerd bepaald op basis van al dan niet recent verkochte woningen. Waardebepalingen voor vrijstaande woningen zouden volgens Heinrich daardoor relatief lastiger kunnen zijn dan die voor rijtjeshuizen. De vraag is nu of bijvoorbeeld bewoners van het Lint veel vaker een verkeerde aanslag krijgen dan huishoudens in Luijendijk of Havenzathe.

Voor het afhandelen van bezwaren mag Belastingdienst Amsterdam de tijd nemen tot het eind van het kalenderjaar en van die tijd maakt men blijkbaar dankbaar gebruik. In 2019 duurde het gemiddeld 298 dagen voordat bezwaarmakers antwoord kregen, terwijl de aanslagen dat jaar eind februari werden verstuurd. Bij ruim de helft van de huishoudens werd dus uiteindelijk goed nieuws gebracht.

Op onze vraag of de gemeente op de hoogte is van de grote verschillen tussen Amsterdam en Landsmeer, zegt Heinrich dat de cijfers voor hemzelf ‘eerlijk gezegd’ nieuw waren, maar dat zijn afdeling regelmatig met Amsterdam om tafel zit over de uitvoering van de belastingzaken. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat bezwaren zorgvuldig worden afgehandeld, maar geeft toe dat het ‘voor een gewone burger een tamelijk frustrerende aangelegenheid’ zou kunnen zijn, als je lang op je antwoord moet wachten zonder te weten waarom het zo lang duurt.

Diensten die WOZ-waarden bepalen, worden gecontroleerd door de Waarderingskamer. Op haar website krijgt Belastingdienst Amsterdam maar 2 van de 5 sterren. De Waarderingskamer licht deze score toe met de mededeling ‘Moet op onderdelen verbeterd worden’. Volgens het instituut, dat claimt onafhankelijk toezicht te houden, is de score van toepassing wanneer een gemeente op een of meer belangrijke onderdelen van het WOZ-werkproces niet voldoet aan de kwaliteitseisen. Bij zulke gemeenten, zoals Amsterdam, voert de Waarderingskamer een ‘intensiever toezicht’ uit.

Marc de Jong